Валпургиева нощ е! Най-шеметната в годината

0

Нощта срещу 1 май е една от най-мистичните в годината. Причината – всички вещици честват „професионалния“ си празник – т.нар. Валпургиева нощ, почитана в германската средновековна митология. В нощта на последния априлски ден всички нечисти сили си дават среща на връх Брокен. На това място в планината Харц митичните същества се опитват да спрат идването на новия сезон – пролетта.

Определят я като най-шеметната нощ, а името ѝ идва от монахинята, превърнала се по-късно в светица – Валпургия. Тя е племенница на Св. Бонифаций и е родена във Весекс през 710 г. Легендата носи, че тя е дъщеря на принц Св. Ричард Саксонски. Валпургия и нейните братя достигат до Франкония в Германия. Валпургия решава да се отдаде на Бог и се пренася в манастира в Хейденхайм. Светата обител е основана от брат ѝ Вунибалд. Монахинята си отива от този свят на 25 февруари 779 г., а денят и до днес носи нейното име в католическия календар. Валпургия е канонизирана за светица на 1 май същата година. Това пък е датата, която носи нейното име в шведския календар.

Валпургиева нощ се празнува в нощта на 30 април срещу 1 май в няколко европейски държави – Германия, Румъния, Естония, Финландия, Латвия, Чехия, Литва и Швеция.

Последната априлска нощ носи приемствеността на традициите в езичеството по посрещането на пролетта. Част от честванията са паленето на огромни огньове – в името на идващата пролет. Най-първите обичаи на древните викинги за плодородие са били провеждани именно в последния ден на април. Заради съвпадението с канонизацията на монахиня Валбори (Валпургия), самите тържества приемат нова семантика. Почитането на светицата при северните племена е възприето и в други европейски държави. Така двата празника се сливат в едно цяло, което днес е по-известно като Валпургиева нощ.

halloween, witch, Хелоуин, вещиците, вещициЗащо вещиците са жени?

 

Баварски шегаджии правят най-различни пакости в тази нощ – вадят връзките на обувките, събути пред входа на нечий дом, местят вратите на друго място и мажат бравите с паста за зъби. Това в Германия се смята като закъснял Ден на шегата и лъжата, какъвто е 1 април. В Чехия традициите са да се посипва с трева или пясък прагът на дома, за да се попречи на вещиците да нахлуят в него, докато не преброят стръкчетата и песъчинките. За финландците, навръх 30 април няма нито един хълм или възвишение, на който да не седят вещици.

Във всички държави, които отбелязват Валпургиевата нощ билките придобиват свръх сила. Забъркат ли дамите любовна отвара в тази нощ на избраника си, той тутакси ще забрави, че съществуват други жени. Празникът е толкова личен, че дори Гьоте го описва във „Фауст“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg