Мая Нешкова: Цял самолет ме чака, защото съм вярна съпруга

0

Мая Нешкова – единствената българска поп звезда, която е изнасяла концертите си на стадиони през 80-те, тъй като залите в цялата страна са били тесни, за да съберат почитателите й! Любимката на поколения българи, чиито визитки са „Китка за обич“, „Конче вихрогонче“, „Честит рожден ден“ и „Щастие с пари не се купува“ на 1 май добавя година мъдрост в своя житейски път! Специално за Вас, читателите на delo.bg, тя разказа своите незабравими самолетни преживявания и стана част от поредицата ПЪРВИ ПОЛЕТ, в която обичани и популярни българи споделят спомените си от високо в небето!

Първият ми полет беше през 1976 г. по дестинацията София – Варна. Тогава с трио „Обектив“  (на снимките долу), с което работех две години, летях по концерти в страната. След това започнаха поканите за спектакли в СССР, пространствата са толкова големи, че ни се налагаше да се придвижваме единствено със самолети. За едно 3-месечно турне съм имала поне 25 вътрешни полети там.

След като започнах соловата си кариера, летях до Скандинавия. Най-дългият полет през живота ми беше до Монголия, където взех Голямата награда на Международния фестивал в столицата Улан Батор през 1987 г.

Имала съм десетки, а може би и повече от 100 полета. Някой ден трябва да ги изчисля.

Мая Нешкова

Сещам се за един куриозен случай, който доказва верността във връзката ми с Кирил Икономов. Беше 1988 г., пак за Русия летяхме със самолет. Цялата група пътувахме от Благоевград до София с „Латвия“ (микробус). Моят брат дойде с мен, за да може да върне колата, когато ни остави, а съпругът ми имаше работа в София относно участието ни до руската столица. И тъй като нямаше мобилни телефони в онзи период, съпругът ми каза, че ще се чакаме пред хотел Рила, за да може заедно да се придвижим до летището. И аз, като Гюро Михайлов, стоя и чакам да дойде Кирил, няма го. Вече минава времето, което е необходимо, за да се качат пътниците на борда, а аз съм в центъра на София! Дойде часът, в който самолетът трябва да излети, а него (Кирил) продължава да го няма. В този момент вече много се притесних и казах на брат ми да ме закара до аерогарата. А какво се оказало. Кирил усетил, че не може да смогне, закъснява с административните дела и директно отишъл на летището. Но това няма аз как да го знам – няма комуникации, а казаната дума си е казана дума, нали?

Мая Нешкова

Пристигам на летището и какво си представяте –

един огромен самолет чака повече от час само мен.

Задържат го по всякакви възможни начини да не излети, за да ме изчака. Те няма смисъл да летят, ако аз не се кача в самолета – говорим за едни други времена, в които бяхме на изключителна почит от всички.

В този критичен момент моите сътруднички са се разплакали, че не знаят къде съм, защо ме няма. Въобще паника беше обхванала цялата група. Пристигам аз, успокояват се страстите, влизам в самолета и какво да видя! Националният отбор на Беларус по баскетбол – мъже, националният отбор на Куба, също мъже – все огромни левенти, които едва се побираха на седалките и

аз минавам по пътеката към мястото ми с едно кученце в ръце!

Беше толкова комично, дори и от днешна гледна точка – цял самолет да ме чака, защото аз съм вярна съпруга!

Друг случай – летим за Батуми, имахме концерти в столицата на Аджарската автономна република. Товарим ние цялата техника, но – проблем! Не можем да съберем всичко, което сме помъкнали – свръх багаж! Обаче те (пилоти, летищни работници) толкова ни обичаха, че казаха:

„Спокойно, ще източим част от горивото и всичко ще е наред!“

Пилотите казваха на съпруга ми: „Кирюшка, няма да се притесняваш, всичко е наред.“ Качваме се на борда и излитаме. И по едно време по време на полета моята сътрудничка ме пита: „Къде е Кирил?“ А аз отговарям: „Нямам представа!“ А той – в пилотската кабина, оставили го да управлява самолета. Е, после разбрахме, че го били пуснали на автопилот, но наистина кръвта ми замръзна, като го видях на пилотското място!

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg