Томина неделя е! Не правете тези неща

0

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома – един от христовите ученици. Празникът е познат още като Томина неделя.

Тома е символ на човешката слабост, на търсенето на доказателство за чудото, без вяра, че изобщо е възможно. Но Тома остава един от най-ревностните разпространители на християнството. В историята той е известен като Тома Неверни.

След като Иисус възкръсва и се явява на учениите си, Тома не е сред тях. Когато по-късно му казват: „Видяхме Господа“, той ми отговаря:


„Ако не видя на ръцете му раните от пироните и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам.“

Христос се обръща към него и му казва:

„Дай си пръста тук и виж ръете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. И след като ме видя, повярва ли? Блажен е този, който без да види, вярва.“

Названието Томина неделя идва от името на деня, на който според православния календар Спасителят се явява на учениците и последователите си. Седмият ден след Възкресение се нарича още Светла или Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. С Томината неделя се слага завършек на целия великденски цикъл.

Денят се нарича Празна неделя, защото се празнува, а не се работи.

Започнете ли връзка или сериозна стъпка за сближаване с партньор, това ще е само към по-добро. Може да приготвите голяма трапеза, на която да съберете близки хора под един покрив.

На места в България на Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават в памет на покойните си близки като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Честити да са всички с имената Тома, Томислав и Томислава.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg