Ето защо е добре да избягваме сянката на орех

0

Орехът е „свято” дърво у българите, което самớ се сади. Орехите са почитани не само заради вековното им съществуване, но и като ценна храна и лекарство. Дървото осигурява  закрила от мълнии и проливен дъжд – наричали го Гръмоломник.

Народът ни е оприличавал ореха като дърво на пътя между този и онзи свят. Хората вярват, че през зимата слънцето е под корените на дървото и за това е студено, а през лятото огрява короната му и затова е топло. Дебелата сянка на дървото орех подмамва всеки в летните горещини. В никакъв случай обаче не бива да се застоявате под нея, нито пък да заспивате. Ореховата сянка се смята за много опасна, защото нощем под орех самодивите правят своята трапеза. Старите българи са вярвали, че който стъпи на нея или на самодивско играло (хоро), той оградисва (разболява се).

Оградисва и непредпазливият човек, който се е осмелил да заспи през лятото под сянката на орех.

орех

В ореховите листа се образува особено вещество – юглон, което е токсично за другите растения. Дъждовете го измиват от листата и попадайки в почвата, потиска растежа на растителността под короната. под дървото се събират самодиви и зли старици-юди. С тяхното влияние обяснявали защо под орехова плътна сянка нищо не вирее.

Поради връзката на ореха със света на мъртвите има строга забрана млад човек да сади орехово дърво. Вярва се, че когато стволът на дървото стане дебел, колкото врата на човека, последният ще умре. Ако наистина се налага някой млад мъж да засади орех, той първо трябва да разтеле пояса си в кръг и в средата на този кръг да започне да копае дупката за засаждане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Не яжте такива орехи!

 

Колкото и страховити да са тези поверия за дървото, в много традиционни обредни практики у нас наричат орехите за плодовитост, здраве и дълъг живот. Как е по света – в Рим дарявали орехи на новобрачните, а във Франция ги посипвали с тях пред олтара в църквата. В Англия вярвали, че при добра реколта от орехи ще се родят много деца през следващата година.

В България с горящ клон от орехово дърво се прогонват самодивите от люлката на новороденото. За да расте детето игриво, весело и немирно, разтърсват орехи, поставени в сито, което се издига високо. А за да е отракано, трошат орехи. Когато детето дълго време не прохожда, го удряли с орехова пръчка и казвали:

„Остави ореховото, вземи дряновото“,

защото смятали, че орехът го държи в онзи свят, откъдето идват всички деца. Захранвали децата, родени през есента с орехово мляко – за здраве и късмет.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

гаданията на старите българиГаданията на старите българи за човек според деня, в който е роден

 

Орехите са използвани и за всякакви гадания. Сигурен знак за изневяра на девойките разчитали, ако наречените за нея и любимия орехи не изгорят едновременно в огнището или се разлетят настрани.

Легенда разказва за дъщерята на цар Карий и любима на Дионис, която преобразява в орехово дърво след смъртта ѝ. Артемида занесла вестта на баща ѝ и му заповядала да построи храм в нейна чест. Колоните били изработени от дърво във формата на млада жена и ги нарекли кариатиди – нимфи на ореха.

Смятало се, че жезълът на Моисей бил резбован от ореховото дърво в райската градина. Чудотворен бил и ореховият жезъл на Св. Патрик, който избавил Ирландия през IV век от змиите на острова, прогонвайки ги в морето.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg