Не яжте такива орехи!

0

На килограм или опаковани, обелени или не, от различни производители, сладки или солени, в магазина ще намерите много различни видове ядки. Как да изберете тези, които наистина си струват? Орехите са пълни с калории, които съдържат пълноценни протеини и полезни за организма мазнини. Но кои от тях са наистина добри за Вас и кои могат да Ви навредят?

Когато купувате орехи от магазин, избирайте такива, които са с ненаранена черупка и без следа от мухъл. Ореховата черупка предпазва ядката от изсушаване и гранясване.По възможност помолете продавача да разчупи пред Вас един орех. Добрата ядка трябва да е леко влажна и лъскава. Избягвайте тези без черупки, които се продават на грамаж. Обикновено такива ядки престояват в продължение на много месеци в супермаркетите или магазините. Не купувайте също така и орехи, които се съхраняват в пластмасови опаковки, тъй като масленият продукт реагира с пластмасата, в резултат на което се образуват пестициди. А какво да кажем за продаваните на пазара орехи? Това също не е най-доброто място за закупуване на вкусните и полезни ядки. Защо ли? Съхраняваните в кутии ядки са изложени на слънчева светлина и влага. В тези условия върху тях могат да се развият дори плесени.

orehi2Трябва да се напомни, че неправилно съхраняваните ядки могат да бъдат източник на натравяне с афлатоксини. Това са много силно канцерогенни и токсични вещества за човека. Тези вредни съединения са една от причините за рак на черния дроб, особено при хората, които са имали по-рано на хепатит В могат да причинят много други заболявания, като например цироза или хепатит. Те също така допринасят и за развитието на рак на бъбреците.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg