Гаданията на старите българи за човек според деня, в който е роден

0

Има дни, които са добри да се родиш и такива, които не са за предпочитане, според старите българи. Предшествениците ни са твърдели, че това в кой ден – от понеделник до неделя се роди едно дете, е знак за това как ще протече целият му живот. Проверете сами за себе си и опитайте да откриете скрития смисъл, в който се крие енигмата на това, което ни се случва в живота.

Понеделник

Първият ден от седмицата е един от най-добрите за раждането на бебе. Пеленачето, поело първа глътка въздух в понеделник ще е с хубаво лице и очи, ще бъде и обичливо. Ще се радва на хубав живот, ще е обградено с много любов и ще бъде кротко. „Понеделник – безделник“, обичали да казват нашите праотци.

Вторник

За старите българи, вторник (а на места в страната и петък) не е от добрите дни за раждане. „Вторник – раздорник“, казвали старите българи. Вторият ден от седмицата предполага смирен, но горделив човек, който ще има сухо лице. За сметка на това обаче, ще бъде дълголетен, богат и много силен. Без късмет ще бъде роденият във вторник човек, твърдят предците ни, а животът му ще е с много пречки. Най-лошият за раждане вторник в годината е този в страстната седмица преди Възкресение Христово – Черен вторник. Песните от фолклора ни са тъжни и кахърни за родените в този ден, чийто рефрен звучи така: „Майка ти у черен вторник те родила…“ За тези хора, дошли на бял свят навръх Черния вторник се твърди, че носят цял живот нещастие.

Сряда

С хубаво личице ще бъде роденото в сряда момиче или момче. То ще има изявен стремеж към духовното. „В сряда не се сяда“, казват старите българи. Може да не е особено богат, но пък ще е много честен, верен и с чиста душа. Кратък е животът на тези хора, но пък преживеят ли, ще достигнат до дълбоки старини.

Четвъртък

Двуяко се тълкува раждането в четвъртия ден от седмицата – и лошо, и добро. Негативната семантика е, че ще скита немил-недраг и „кол никъде не ще забие“. „Четвъртък – несвъртък“, обичали да римуват старите българи. И с право! Положителното е, че ще има румено лице, умни очи и хубава снага, а животът му ще е дълъг. Най-добрият четвъртък в годината е този след Великите пости, казвали му „Вироглав четвъртък“. Наситен с отрицателна енергия е четвъртъкът след Спасовден, познат още като „Куц четвъртък“.

Петък

От старите българи всеки петък е приет като добър за рождение ден. Хората, дошли на бял свят именно в петък са смирени. С дълъг живот ще бъдат, ще учат, ще бъдат богати и честити. Две са направленията за развитие на родения в петък – да бъде юнак, или сирак. Все нещо няма да му достига, както казват „все за нещо ще е питемен“. На места в България това е сигурен знак за сиромашия.

Събота

Хора, които може да развият паранормални способности се раждат в шестия ден от седмицата. Твърди се, че бебетата се дарували да могат да виждат през „дверите на световете“, както и да могат да виждат бродещи „демони на отвъдните светове“. На места в България това се е приемало за много лоша поличба, на други – голям дар. Раждането в събота не било хубаво, казват старите българи, защото е възможно да сънуваш талъсъми и духове. Търговец, пътешественик и късметлия ще е роденото в събота дете и ще прави каквото иска. На места в страната са наричали „съботниче“ всяко момиче или момче, което дойде на бял свят на този ден. Тъй като се случвало рядко, прадедите ни смятали, че то ще донесе милост на родата и селото, тъй като било Божие благоволение. Момче ли е съботничето, харно ще е за цялото населено място. Детето, родено в събота говори с покойници, вижда духове преди първи петли. Хубавото на съботничето е, че в който дом се роди, в него не влизат караконджоли, вампирите стоят надалече, болестите и лошите духове не се появяват, а магии не стигали фамилията му. На особена почит били и животните, родени в обора на старите българи – кон, вол и др.

Неделя

Личен ден е седмият от седмица – повече от добър, смятали древните. Разумно, с късмет, кротко ще е детето, дошло на бял свят в неделя. Честито ще е, с хубаво личице, ще ненавижда лъжата, смирено ще бъде, наричали още старите българи. Момиче ли е, ще бъде каматно – красиво, ще се гизди в най-хубавите премени. Истинска кипра ще е, тъй като всичко по нея ще ѝ отива. Децата, родени в последния седмичен ден се кръщавали на самия ден – Неделчо, Неделя, Делчо и др.

Източник: „Български обичаи и ритуали“, автор Лилия Старева

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg