Солта намалява жаждата, джинът ускорява метаболизма

0

До съвсем скоро се смяташе, че солта увеличава количеството изпита вода. Специалисти от няколко държави обаче установиха, че твърде солената храна има точно обратния ефект.

Учените провели експеримент с 10 души, които живели в изолирана среда и получавали контролирано количество храна в продължение на 205 дни.

Доброволците пиели по-малко вода и задържали в организма си повече течности, въпреки че са произвеждали по-голямо количество урина. Участниците в опита усещали и повече глад, когато консумирали по-солена храна. Специализираното изследване било повторено с опитни гризачи, които показали идентични резултати.

сол, солтаБилките, с които можем да заменим солта

 

Всъщност опитът с хора бил част от симулирана мисия до Марс. Доказано било, че в дългосрочен план

по-голямото количество приета сол редуцира изпитата вода.

Резултатът, в който може би и Вие не намирате логика, е от изключителна важност за планирането на бъдеща мисия до Червената планета. Нужното количество вода трябва да се предвиди от космическите агенции, защото полетът ще бъде дълъг – 510 дни в двете посоки.

Специалистите тествали три дози сол – една, според насоките за здравословно хранене (6 гр) и други две, каквито обикновено хората приемат (9 гр и 12 гр). Оказало се, че дори най-голямото количество добавена сол не било стряскащо. Учените твърдят, че ефектът ще се натрупа при продължителност от 510 дена. Нещо повече – този ефект се наблюдава още от дванадесетия ден.

Солница

Учените са категорични, че

човешките бъбреци са много ефикасна „биологична бариера, която е предназначена да запазва водата.

Друго изследване, проведено в Латвия установи, че

напитката джин ускорява обмяната на веществата и предизвиква изгарянето на повече калории

и то цял час, след като сме изпили алкохола. Според учените, този ефект вероятно се дължи на плодовете от хвойна, които са богати на антиоксиданти. Те са доста полезни при подут корем, естествен диуретик са и намаляват артериалното възпаление.

Учените от университета в Сигулда са работили с опитни мишки. Метаболизмът на гризачите се ускорил със 17 на сто, след като приемали редовно дози джин.

Всички ползи от джина се неутрализират, ако към чистия алкохол се добави тоник, който съдържа хинин и захари.

Джинът трябва да се разрежда с диетична напитка, за да се избегнат допълнителните калории, а за повече аромат към него може да се добавят босилек, розмарин или резен краставица.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg