Как да си направим сироп за кашлица от борови иглички

0

Сиропът от борови иглички е естествен продукт за кашлица и простуда. Може да се използва дори и при малки деца, които са любители на сладкия му вкус. В медицинските аптечки на нашите баби никога не е липсвал през студените месеци този вълшебен домашен сироп. Днес той не е много популярен, но си струва понякога да се пресегнем към по-традиционните домашни средства, в ерата на инвазивното антибиотично лечение и на други дразнещи организма лекарства.

borovi igli4ki

Сиропът за кашлица от борови иглички има много ценни свойства – главно отхрачващо и антибактериално.

Боровото масло, което съдържа пинен и борнеол, действа много добре при катар на горните дихателни пътища, загуба на гласа и суха кашлица. Сиропът от бор улеснява отхрачването, дезинфекцира дихателната система и да ги деблокира. Той носи голямо облекчение при настинки и грип, катар, бронхит и червено гърло. Това лекарство има и потогонно действие. Тъй като съдържа значително количество витамин С и минерали,  се използва и за укрепване на имунната система.

Ухаещият на смола от бор сироп, и всъщност на младите борови връхчета, е също е идеално допълнение към чая. Но как се приготвя? Е, това наистина е много лесно! Най-доброто време за приготвянето на сиропа е през месец май, когато трябва да се съберат младите борови връхчета (не трябва да бъдат по-дълги от 12 см), но успешно може да се приготви и всяко по друго време.

Рецепта за сироп против кашлица от борови иглички:

– Младите борови връхчета хубаво се измиват, поставят се в тенджера и се заливат с вода, така че да са напълно покрити.

– Варете връхчетата в продължение на 1,5 – 2 часа.

– Отцедете отварата в друга тенджера.

– За всеки литър отвара, добавете 1 кг захар.

– Оставете да къкри на тих огън около 2,5 часа.

– Горещия сироп от бор излейте в стъклени бутилки.

– Затворете бутилките добре.

– Да се съхранява на тъмно и хладно място, за предпочитане в хладилника.

Дозировка:

Възрастни – 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден, деца 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg