Рецепти с индрише при високо кръвно, кашлица и нисък имунитет

0

Така както здравецът е характерно растение за всеки български дом, наред с мушкато, рози и петунии, така и ароматното индрише е наша запазена марка. Индришето е красиво, изключително ароматно и много полезно. Когато приготвяте у дома компоти от сини сливи или вишни, слагайте по 1 листенце индрише, което дава изключителен аромат. Ако правите мармалад или конфитюр от сини сливи, сладко от вишни или череши, пак сложете индрише.

индрише

Има няколко направления, в които ароматното индрише е изключително полезно.

Домашното индрише е една изключителна билка – ободрява и заздравява имунната система. Това се постига като дишате аромата на растението индрише направо от саксията, като откъснете 1 листо и го стриете с ръка, за да се отдели неговото етерично масло или като сдъвчете 1 листо.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

здравецДъхавият здравец – билка за много болести

 

Рецепта с индрише при нисък тонус

Тази рецепта се препоръчва и при хора, които са боледували, дори и от по-сериозни заболявания, както и при пролетна умора. Направете следната природна смес:

Откъснете 20 пресни листа индрише и ги счуквате в хаванчето. Настържете кората на 3 лимона и изцедете сока им. Добавете 500 гр мед и счуканите ядки на 30 ореха. Разбъркайте добре и прибавете счуканите листа индрише. Всяка сутрин 30 минути преди хранене яжте по 1 с.л. от тази смес.  Ако се възстановявате след заболяване, яжте по 1 с.л. 3 пъти дневно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

мушкатоИмате мушкато, но знаете ли какво лекува то?

 

Рецепта с индрише при високо кръвно и болно сърце

Не е необходимо да правите някакви отвари или други чайове, за да регулирате високо кръвно или болно сърце. Просто късате от саксията 2-3 листа индрише и ги изяждате на гладно. Не приемате храна 30 минути, за да може индришето да подейства.

Рецепта с индрише при силна кашлица

Този път вече трябва да направите една отвара от 2 с.л. босилек, 3 листа индрише, три цели ореха, счукани, но заедно с ореховите черупки. Тези съставки слагате на котлона с 500 мл вода и оставяте да врат още 5 минути след кипване. Цялата отвара изпивате в рамките на деня. Трябва да я разпределите на 4 равни дози. Ако не ви хареса на вкус, добавете малко мед.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg