Дъхавият здравец – билка за много болести

0

Съществуват стотици видове здравец – от едногодишни, двугодишни до многогодишни растения.

Ето какви са ползите от обикновения здравец, този, който се среща масово в България и използваме за редица ритуали.

Етеричното масло на здравеца се използва широко в аромотерапията и съдържа близо 70 съединения. Маслото от здравец често е сравнявано с етеричното розово масло, защото те имат почти същите терапевтични качества. Качественото розово масло, голяма част от което се произвежда именно в България е много скъпо, а маслото от здравец е отчасти евтина алтернатива.

Може да намерите гераниевото масло (маслото от здравец) в аптеките, които предлагат билки, така и в някои био магазини, или да се поръча онлайн.

В аромотерапията маслото от здравец се използва за лечение на тревожност, депресия и безсъние. Харесва се много от дамите, заради полъхът на роза и приятния цветен аромат. То повдига настроението, намалява умората, и насърчава емоционалното здраве.

какви са ползите от маслото от здравецПриложено локално върху кожата маслото от здравец намалява болката и възпаленията чрез антисептичните си свойства. То помага за премахване на външния вид на белези и тъмни петна чрез подобряване на кръвообращението точно под повърхността на кожата и насърчаване на равномерно разпределение на меланин. Ускорява зарастването на рани като задейства съсирването на кръвта. Това спира токсините от достигането на кръвния поток през отворените рани. Важна особеност е, че помага дори при лечение на хемороиди. Според рецептите на бабите, ако нямате масло от здравец, просто измийте едно листо здравец, намажете го с мазнина, например зехтин, навийте го на тръбичка и поставете в ануса през нощта. Направете тази процедура 7 поредни вечери.

Маслото помага за лекуването на различни кожни проблеми като гъбични инфекции, микоза и екзема, а също при изгаряния и измръзвания.

И още ползи – отблъсква хапещите насекоми и се използва като естествен репелент. То е подходящо и за деца. Локалното му приложение спира сърбежа на ухапаното място. Може да се използва и като масажно масло за облекчаване на болките в мускулите.

Освен всичко това. маслото от здравец действа пикочогонно, изчистват се пикочните киселини и остатъчни субстанции, освен това се подпомага и храносмилателната функция и се премахват излишните газове от червата.

Как се прави масло от здравец?

Етеричното масло е извлича чрез парна дестилация на растението – стъблата и листата. Когато се прави от млади, зелени листа, маслото се характеризира с лимонов аромат. Ако се извлича от по-старите листа, които са променили цвета си, маслото ще има силен аромат на роза.

Можем да го намерим в магазините и аптеките, но е лесно и да го направим вкъщи, при положение, че здравецът е широко разпространен из цяла България.

За приготвяне на масло от здравец в домашни условия са нужни:

-листа от обикновен здравец

-хаванче

-масло от жожоба или друго за разреждане /масло от сладък бадем или зехтин/

-голям буркан с капак

-малки буркани или бутилки с капачки

-цедка или тензух

Отделете внимателно листата от стъблото, измийте ги внимателно със студена вода и ги подсушете с кърпа или кухненска ролка. Вземете хаванче, сложете вътре листата и не спирайте, докато не получите зелена каша, подобна на пюре. Оставете смачканите листа в продължение на няколко часа. След това изсипете кашата от смачкани листа в голям буркан и долейте масло от жожоба или зехтин, колкото да ги покрие. Запечатайте буркана и го оставете на тъмно и хладно място в продължение на 2 седмици. След 14 дни проверете маслото – ако ви се струва слабо, добавете още намачкани листа от здравец и оставете за 1 седмица. А ако ароматът му е много силен просто разредете с още масло от жожоба или зехтин. После сложете тънка марля или прелейте през цедка в по-малки бурканчета, запечатайте ги и ги съхранявайте на сухо и хладно място.

Как да използвате маслото от здравец?

какви са ползите от маслото от здравецВдишването е един от най-често срещаните начини. Поставете няколко капки върху кърпа или може да използвате дифузер за ароматерапия. Приятното ухание изпраща съобщения до лимбичната Ви система, която е отговорна за контролиране на емоциите и влияе на нервната система. Вдишването на масло от здравец също може да повлияе на сърдечната честота, нивата на стрес, дишане, кръвно налягане и имунната система.

Освен това етеричното масло може да направи чудеса при натъртвания и порязвания така както бихте използвали антисептик. Само не забравяйте да покриете раната с марля.

Безопасно ли е маслото от здравец?

На първо място следва да се разрежда с друго масло като това от жожоба, сладък бадем или зехтин.

Етеричното масло е сравнително безопасно и работи като релаксант и стимулант за мозъка. Въпреки това, хората с кожна чувствителност може да изпитат някои нежелани ефекти. Бременни жени и кърмачки трябва да бъдат внимателни, поради липса на проучвания. Не бива да се използва при бебета и малки деца поради деликатния характер на кожата им. Не бива да се поставя в близост до носа на деца, тъй като има съмнения за токсичност.

Странични ефекти на маслото от здравец

Маслото е нетоксично и не предизвиква дразнения в повечето от случаите. Въпреки това, възможно е да предизвика алергична реакция. Затова спазвайте предпазни мерки и тествайте в малки количества. Алтернативи са лавандулово масло, портокалово масло, лимоново масло и масло от жасмин.

Важно! Маслото стимулира образуването на женския полов хормон, свързан с овулацията – естроген. Не бива да се съчетава заедно с прием на противозачатъчни таблетки! Вътрешният прием трябва да е под лекарски контрол.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg