10 храни със странен ефект върху човешкия мозък

0

Днес здравословното хранене е много модерно и популярно, затова си мислим, че с лекота можем да различим вредните от полезните храни, но нещата не са толкова прости. Някои на пръв поглед полезни храни могат да окажат неподозиран ефект върху тялото, докато други, които мислим за вредни, помагат на мозъка ни да функционира правилно.

Това са 10 храни, които могат да повлияят отрицателно или пък положително на човешкия мозък:

БЯЛ ОРИЗ

Белият ориз съдържа бързи въглехидрати, които помагат на глюкозните молекули да навлязат бързо в кръвта. След консумирането на бял ориз нивото на кръвната захар скача драстично, което може да окаже отрицателен ефект върху мозъка и нервната система.

КАНЕЛА

Канелата активизира мозъка, защото съдържа тези изключително важни съставки: цинамилов алкохол и цинамалдехид. Дори самата миризма на канела ни помага да решаваме задачи, които изискват повишено внимание, визуална памет и бързи реакции. Явно тайната за бързото писане на всички домашни е млякото с канела.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Канелата и чудесата, които прави с организма ни

 

ТВЪРДО СИРЕНЕ

Твърдото сирене съдържа тирамин, който се отделя при разграждането на протеина. Тираминът може да повиши кръвното налягане и да предизвика мигрена.

ПЕЧЕНИ КАРТОФИ

Печените картофи са богати на калий, глюкоза, витамин В и аминокиселини, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка, което пък увеличава притока на кислород и затова мозъкът получава цялата му необходима енергия.

КУРКУМИН

Куркуминът, който е основната съставка на кърито, съдържа много антиоксиданти и забавя стареенето на мозъка. Антиоксидантите поддържат доброто състояние на когнитивните функции, които обикновено се влошават с възрастта.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Внимание! Куркумата може да бъде и опаснаВнимание! Куркумата може да бъде и опасна

 

РИБА ТОН

Рибата тон съдържа много живак, а прекомерното количество живак в тялото може да доведе до проблеми с паметта. Рибата съдържа и полихлориран бифенил – синтетичен химикал, който оказва влияние върху хормоните и нарушава функцията на нервната система.

СВИНСКА МАС

Свинската мас съдържа рядка арахидонова киселина. Тя може да бъде открита в тъканите и е незаменим помощник за поддържане на нормалните мозъчни функции. Тази киселина помага и при алцхаймер.

ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които активизират мозъчните клетки. Тази любима наша храна разширява кръвоносните съдове, стимулира мозъчната функция и снабдява мозъка с кислород.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

отслабване, диетаС шоколадова диета отслабването е по-лесно (режим)

 

ФАСУЛ

Фасулът съдържа танинова киселина. Ако прекалите с тази киселина, тялото ви ще изпита затруднение при разграждането на някои минерали като желязото. Това може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на мозъка.

ПУКАНКИ

Пуканките съдържат протеини, фосфор, желязо, силиций и магнезий, които помагат на нервната система да функционира правилно. А витамин В ни помага в борба с депресията и стреса.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg