Внимание! Куркумата може да бъде и опасна

8

Любителите на здравословното хранене и диетите знаят, че куркумата е полезна и важна. Затова и нейните продажби се увеличават постоянно – тя е третата най-продавана хранителна добавка след лененото семе и кокосовото масло.  Знае се, че тази подправка е често използвана заради своя приятен аромат и екзотичния си наситено жълт цвят. Освен това обаче, тя е естествен продукт с много полезни за организма свойства.

Но както всичко в природата, куркумата също има и „лоша страна“. Всъщност истината е, че всичко зависи от дозата, както са казали лечителите още в древността. Всяко нещо, с което се прекали би могло да бъде вредно или опасно. Същото се отнася и за куркумата.

Специалистите дават следния пример: ако куркумата се смеси с черен пипер, действието на веществото куркумин, което е основа на подправката, ще се увеличи с 200 %. Това се равнява на цели 29 чаши куркума за ден, което би могло да бъде изключително вредно за всеки организъм. Затова е важно да се знае в какви ситуации не бива да се употребява куркума и защо тя трябва да се избягва от някои хора.

Внимание! Куркумата може да бъде и опасна Бременни, кърмачки, планиращи бременност

Бременни жени и кърмачки, не е препоръчително да консумират куркума. Според специалистите за тях не е безопасно да я употребяват.

Мъжете, които планират да бъдат бащи също трябва да бъдат внимателни с куркумата. Тя може да доведе до намаляване нивото на тестостерон и да забави подвижността на сперматозоидите, ако се приема в храната.

Диабетици

Ако сте от хората, които страда от диабет, също трябва да бъдете изключително внимателни с консумацията на куркума. Ако това е сред любимите Ви подправки може да я употребявате в минимални количества. Специалистите предупреждават, че куркумата може да доведе до понижаване на нивото на кръвната захар в организма, а ако този спад е драстичен, той може да бъде фатален за човека.

При жлъчно-каменна болестВнимание! Куркумата може да бъде и опасна

Една голяма част от хората днес страдат от камъни в жлъчката. Затова, трябва да се знае, че куркумата може да предизвика сериозни болки и проблеми в жлъчния мехур.

Ако страдате от жлъчно-каменна болест, по-добре е да избягвате консумацията на куркума в големи количества, за да не си докарате тежка криза.

Важно е да се знае също, че куркуминът има добро действие върху чернодробната функция и има качеството да предпазва от образуването на камъни в жлъчката. Затова при проблеми от такова естество е добре да се консумира, но в ограничени количества и да не се прекалява, за да не се предизвика обратен ефект.

Внимание! Куркумата може да бъде и опасна При камъни в бъбреците

Куркумата може да се окаже голям враг на хората, които имат склонност да образуват камъни в бъбреците. Причината е, че нейното консумиране води до увеличаване на риска от тяхното образуване, тъй като тя е много богата на оксалати.

Точно тези разтворими оксалати съвсем лесно могат да се прикрепят към калция и по този начин да създадат неразтворим калциев оксалат, а той е причина за близо 75% от всички проблеми с бъбреците.

Преди извършване на операция

Ако скоро Ви предстои операция по някаква причина и сте любител на куркумата, изключително важно е да имате предвид, че трябва да спрете нейното консумиране поне 3 седмици преди извършването на хирургическата интервенция. Причината е, че куркумата има свойството да бави съсирването на кръвта, което може да се окаже решаващо за изхода на дадена операция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!8 коментара

 1. КОСТАНЦА на

  МНОГО ПОЛЕЗНА СТАТИЯ ! В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ Я ПОЛЗВАМ КАТО ЛЕКАРСТВО, ЧУВСТВАМ СЕ ДОБРЕ, НО ИМАМ ПРЕГЪНАТА ЖЛЪЧКА, ЯВНО ТРЯБВА ДА НАМАЛЯ КОНСУМАЦИЯТА Й. НО КОЛКО Е МАЛКО? 🙂

  • Ваня на

   И аз имам прегъната жлъчка и проучвам дали мога да я ползвам като очистващи средство от шлаки в комбинация с кориандър 1:1 по 1 супена лъжица… Бихте ли споделили Вашия опит? Аз нямам никакви симптоми – деформацията беше открита при случаен преглед.

 2. Рени Шейфър на

  Куркумата има много ползи и за да има ефект трябва да се употребява в минимални дози. Така е със всички билки и хранителни добавки. Много внимателно ги употребявайте. Друг е случаят със суперхраните, които имат само ползи, нямат странични действия и не може да се предозират.

Коментирай в Delo.bg