Костилките и дръжките на черешите – ценни и лековити

0

Черешите са са доста разпространени в България. Можем да различим различни видове – според времето на зреене на плода, големината, цвета. Това са доста полезни плодове и повечето от нас ги хапват с удоволствие. След това обаче остават отпадъци, които ние небрежно изхвърляме – костилките на черешите и дръжките.

Костилките и дръжките на черешите са много полезни.

Те се смилат на брашно и използват за направата на тоалетни трици за лице, които нежно ексфолират кожата. На пазара се предлагат дори бебешки възглавнички против колики, които са направени от изсушени черешови костилки. Дадено е указание да се затоплят в микровълновата за определен период от време и след това бебето ще усеща дълго плавно отделяща се топлина, което ще успокои болките му.

череши, черешите, костилките, дръжките на черешитеНякои българи намериха междувременно как да се топлят по-евтино през зимата именно с използването на костилките на черешите за горене, тъй като те са много калорични и отделят повече топлина от дървото и са с ниско ниво на пепел, без образуване на шлака.

Далеч сме от мисълта, че с малки количества ще можете да отоплите къща за гости или хотел, но все пак бихте могли да съберете костилките от череши и да ги използвате през зимата като разпалки, например. За съжаление, чужди фармацевтични компании изкупуват на безценица българските плодове, за да ги влагат в скъпи и реномирани козметични и фармацевтични продукти.

черешите, смокиниБолестите, които може да излекувате със смокини

 

Ето две бързи рецепти за чай с дръжки от череши, който помага срещу образуване на камъни в бъбреците, намалява образуването на пикочна киселина и подагра. Бори се успешно и с болезнената менструация.

1. Пресни дръжки от череши
Вземете една шепа дръжки и ги залейте с 1 литър вода. Сварете на слаб котлон за 7-8 минути, оставете да се запари за още 20. Консумирайте преди хранене по 1 чаена чаша.

2. Изсушени дръжки от череши
Нарежете на ситно дръжките и използвайте 2 супени лъжици на половин литър, сварете за 10 минути и после прецедете. Пийте преди хранене, 3 пъти на ден по 100 мл.

череши, черешите, костилките, дръжките на черешитеТова не изключва да добавяте шипка изсушени черешови дръжки и към другите си любими билкови чайове, а защо не и да комбинирате за постигане на оптимални резултати.

При възпаление в бъбреците пийте вместо вода в продължение на 40 дни сварените в 1 литър царевична коса и черешови дръжки /по 1 щипка/ в комбинация с 1 кафена лъжичка смляно ленено семе. Сварете за 15 минути. След изстиване прецедете.

Една от целите на тази статия е не само да Ви информира, но и да ви покаже, че това, което често приемаме за отпадък, за други е ценна суровина и богатство. Помнете, че променяйки светогледа си, можем да бъдем по-здрави, успешни и не на последно място признателни към това, което ни дава Природата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg