Пет ефикасни „бойни” тактики при болно гърло

0

Има много причини, които могат да предизвикат болки в гърлото. То може да се възпали от силни викове и пеене, от студ, да се изгори от горещ чай, да пресъхне от сух въздух или от много тютюнев дим. На практика всяка простуда започва с болно гърло.

Рискови фактори

Гърлото е входната врата на организма за въздух и храна. Точно в него постъпващият чрез устата и носа въздух трябва да бъде подгрят, овлажнен, изчистен от микроби и вируси. В гърлото се намира едно от най-големите защитни съоръжения на организма. Това са сливиците, изпълняващи ролята на бариера на пътя на постъпващите в организма инфекции. Тази бариера е позната на човека още от детството.

Сливиците имат неравна повърхност и благодарение на това се увеличава площта за обезвреждане на микробите. Те представляват две струпвания на тъкан от двете страни на гърлото, в джоб от страна на небцето, а аденоидите са едно струпване на тъкани в задната част на носа.

Ако сливиците не се справят със задълженията си, проходимостта им става уязвимо място – микробите и остатъците от храната се натрупват и водят до възпаления. Така, че точно сливиците поемат първия удар при простуда, предпазвайки човека в пряк и преносен смисъл от заразения поток въздух.

рецепта за болки в гърлото на оперната певица Владислава ГарваловаПриродната рецепта при болки в гърлото на оперната певица Владислава Гарвалова

В разгара на грип и простуда, главните нарушители на спокойствието в гърлото са вирусите. Попадайки на повърхността на сливиците и лигавицата, те се вкарват в епитела и започват разрушителната си работа. При вирусна ангина в огледалото може да видите мехурчета с прозрачно съдържание. Но много рядко болките в гърлото са предизвикани само от вирусни поражения. Само няколко дни след това, а понякога и веднага, към вирусните диверсанти се присъединяват и бактериите. При здравия човек те се спотайват и мирно населяват междузъбните интервали и образуват зъбен камък. Но ако усетят слабото място в защитната бариера вирусите, а така също и микробите, започват активно да се размножават и стават агресивни.

Често пъти ангината е предизвикана от стрептококи. При бактериалната инфекция в сливиците може да се появят гнойни торбички, формира се плака.

Предразполагащи фактори за инфектиране на гърлото с бактерии и вируси могат да станат:
– Простуда;
– Сух въздух;
– Въздействие на вещества, които дразнят дихателните пътища, в това число дългото пушене;
– Консумацията на студени или корозивни напитки;
– Травма (например от кост на риба и др.);
– Намаляване на общата съпротива на организма (стрес, хронични заболявания и др.).

Причини

Преди всичко гърлото боли при ангина – това е възпаление на сливиците. При широко отворена уста може да се види, че те са уголемени и червени. В зависимост от формата на ангината повърхността на сливиците може да бъде „украсена” с гнойни торбички, сива плака. Ако уголемяването е незначително, а в устата си човек има чувство, че дъвче пясък – това вече е фарингит или възпаление на слизестата обвивка на фаринкса.

Основните симптоми при фарингит са драскане, изгаряне и сухота в гърлото, предизвикваща суха кашлица. Ако вие не можете да познаете гласа си или изобщо не можете да говорите, то причината е в болното гърло и това вече е ларингит – възпаление на гласовите струни. Предстои ви няколко дни пантомима, която ще пощади гласа ви.

природен лек при пронхитМая Кубратова: С тази природна рецепта 3 в 1 лекувам бронхит и кашлица

Тези причини са най-чести и те нерядко нападат заедно гърлото. Понякога болките могат да ви лишат от сън, покой и апетит. Увеличените сливици са в състояние да затруднят гълтането, да предизвикат гадене и даже повръщане. Обикновено в процеса се включват лимфните възли, които предизвикват усещания под кожата, долната челюст, шията и причиняват допълнителна болка.

Освен неприятните усещания в устата, страда и общото състояние на организма – повишава се температурата, появява се главоболие, слабост, изпотяване, болки в мускулите и ставите. Натрапчиви спътници на болното гърло се явяват възпаленото ухо и хремата.

как да излекуваме кашлицатаЕто коя храна се справя с кашлицата по-бързо и по-добре от лимоните и меда

Режим на хранене

Още от древни времена човек си е изградил „бойни” тактики срещу болки в гърлото.

Първа стъпка
Супа, каша, чай, топло мляко!

За по-бързо оздравяване задължително трябва да бъде променен съставът на храната. Грубите продукти, които могат допълнително да травмират гърлото при гълтане са противопоказни. Менюто трябва да включва супи, каши, сокове, мек хляб. Особено полезно при ангина е да се консумира тиква – печена, варена, на сок. Благодарение на своите природни свойства този плодов зеленчук е способен да облекчи болката в гърлото и да намали възпалението.

По време на болестта забравете за ограниченията в калориите. В храната трябва да има повече мазнини, които да смазват лигавицата, да смекчват дишането, да съдържат повече антиоксиданти – витамин А и Е.

Избягвайте подправките и сосовете, които дразнят гърлото. Единственото изключение е лукът – кромид и чеснов, които съдържат етерични масла и фитонциди, с лечебен ефект при ангина и фарингит.

Внимателно трябва да се отнасяте към продукти, предизвикващи алергии – цитросови плодове, шоколад, орехи, мед. Тези лакомства притежават голям набор от полезни свойства, но заедно с това помагат за усилване на кашлицата и възпалението на гърлото.

Храната трябва да е топла – много студена или много гореща ще дразни гърлото.

Като най-лечебно питие е чаят – от мента, джинджифил, карамфил. Препоръчително е да пиете топло мляко, компот от сухи плодове.

Втора стъпка
Създайте комфорт на гърлото

болно гърлоМного голямо влияние на самочувствието оказва атмосферата в стаята. При вдишване на сух и прашен въздух гърлото изсъхва и намалява защитните си свойства. А това може да увеличи кашлицата, болките, пресипналия глас. Затова често правете почистване, върху радиаторите поставете съд с вода или мокри кърпи. На пазара вече може да намерите хубави овлажнители за въздуха. Оптималната за болно гърло влажност на въздуха у дома е 40-60%.

Ако сте пушачи, постарайте се по време на боледуването да спрете или поне до минимум да намалите броя на цигарите. Тютюневият дим дразни много болното гърло.
За облекчаване на болките помагат много етеричните масла, добавени към ароматизатора, паровия инхалатор или увлажнителя за въздух. Ако нямате нито едното, нито другото, просто добавете етерично масло към гореща вода и дишайте парата.

Много бързо симптомите на болното гърло се облекчават от маслото на евкалипт, бор, мента, лавандула, градински чай. При ларингит основното лечебно начинание е гласов покой. Тогава гласовите струни по-лесно се справят с възпалението. Ако не може да престанете да говорите, поне шептете.

Трета стъпка
Водни процедури

Болното гърло трябва да се изплаква. Това всеки човек знае от детството. Средствата за изплакване са много и всеки имат право на съществуване. Всичко се свежда до това, че целебните свойства на изплакването са до голяма степен в простото механично отделяне на повърхността на сливиците и мекото небце, изхвърлянето на микробите, вирусите и продуктите за тяхното съществуване. В изчистеното гърло болката намалява и така се ускорява оздравяването. Изплакванията на гърлото може да попречат за развитието на болестта и така за ден-два да се победи простудата. То трябва да става на всеки 2-3 часа. Разтворът да бъде топъл, в никакъв случай горещ. Водните процедури да се правят след хранене.

Спиртът, който присъства в много настойки притежава допълнителен антисептичен и дъбилен ефект, стимулира обновяването на лигавицата на тъканите. Такива противовъзпалителни и антисептични свойства притежават лайката, невенът, липата, борът, градинският чай, евкалиптът.

Четвърта крачка
Трудотерапия

Може би сте забелязали, че гърлото боли най-много сутрин след сън. В такива минути ви се струва, че в него има парче бодлива тел, а гласът ви направо е с мъжки тембър. Това е така, защото през нощта гърлото си почива от задълженията, а за да бъде здраво трябва да работи. Колкото по-често преглъщате, толкова по-активно се очистват микробите и слузта, а така по-бързо отминава болката и възпалението.

Много от лечебните таблетки и дражета действат на този принцип – при консумацията им се отделя много слюнка, която сама по себе си притежава антисептични свойства. Слюнката измива повърхността на сливиците и гърлото. За това човек трябва да се стреми повече да пие, дъвче и гълта. Изборът на таблетки, дражета, бонбони за болки в гърлото е голям.

ротивовъзпалителен ефект има в бонбоните с градински чай, мента и др. В много от тях е включен и различен вид антибиотик. Отделна ниша заемат и препарати, стимулиращи имунитета, други имат обезболяващ, противовъзпалителен и антисептичен ефект. При много от препаратите не се препоръчва в разстояние на половин час да се приема храна и да се пият течности, защото намаляват действието на лекарството.

Пета крачка
Бързо при доктора

Ако усилията ви за самолечение на болното гърло не дадат нужния ефект до 2-3 дни, задължително посетете лекарския кабинет. Не винаги такава болка се оказва безобидна. Особено опасно е бактериалното поражение на гърлото. И ако се развие стрептококов тонзилит или фарингит, заболяването може да премине границата на гърлото и да стане системно, като порази целия организъм. Под прицела на стрептококите са сърдечно съдовата система, бъбреците и дори самото сърце, като се рискува за развитие на порок на сърцето, гломерулонефрит и други тежки заболявания. Дългото и небрежно самолекуване на ангината често води до развитието на паратонзиларен абсцес, при който се налага хирургична намеса. Освен това под маската на болно гърло могат да се развият такива опасни болести като чума, дифтерит, скарлатина, туларемия и др.

болно гърлоПричини да се обърнете към лекар:

– Изключително интензивна болка, която не позволява отваряне на устата, приемане на храна, нарушаване на съня;
– Висока температура (над 38 градуса), слабост, изпотяване, втрисане;
– Поява в гърлото на сиво-бял филм, гнойни торбички, кръвотечение;
– Отсъствие на ефект при самолечение в продължение на 2-3 дни;
– Рязко усилване на болката в гърлото, затруднено дишане;
– Оттичане на лицето и шията;
– Гадене, повръщане;
– Значително увеличаване и болка на лимфните възли под долната челюст и на шията;
– Задръстване и болки в ушите.

Ако лекарят ви предпише антибиотик – не пренебрегвайте съвета му. Отказ от навременен прием на антибиотик при ангина може да предизвика сериозни проблеми в бъдеще с вашето здраве и дори живота ви!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg