Седемте поверия на Игнажден

0

Игнажден е ден за почит на Св. Игнатий Богоносец, който е един от най-верните и добри ученици на Йоан Богослов. Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях, по време на управлението на император Траян, в началото на ІІ век.

20 декември за старите българи е познат на различни места в страната като Игнажден, Идинажден, Идинак, Игнатьовден, Полязов ден, Полаз или Млада година. Своя имен ден днес отбелязват Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена, тъй като Игнажден означава „огнен, пламенен ден”.

На Игнажден започват родилните мъки на Дева Мария.

В този ден са и първите сбирки на коледарите (по тази причина е познат още като Нов ден или Млада година).

Коледните празници започват с Игнажден. Според това какъв ще е денят, се познава каква ще е новата година. На Игнажден се извършва обичаят полазване. Според това добър и късметлия ли е първият човек, който прекрачи прага на дома Ви, Вашето домакинство ще се радва на успехи и благоденствие догодина.

Навръх Игнажден се избира крушово или дъбово дърво – Бъдника, който ще гори на Бъдни вечер в дома.

На трапезата на Игнажден трябва да има постни ястия – боб, ошав, царевица, зеленчуци и туршия. Приготвят се колачета и се прави кръст от тесто, с което стопаните се предпазват от злини и беди.

 

Поверия за Игнажден

Полазникът с пръчка разбърква огнището и реди пожелания за броя на добитъка и децата в семейството – колкото са искрите в огъня. Даровете за полазника са плодове и пшеница за плодородие.

Рано сутрин се почистват комините, а саждите се хвърлят на двора или на кръстопът, за да няма бълхи през лятото.

Бременните жени не трябва да работят на Игнажден – почиват ли си, раждането ще бъде леко.

Младите мъже поставят под възглавницата си ечемичено зърно. Поверието твърди, че ергените ще вземат за своя невеста момата, която са сънували.

Твърди се, че това, което се върши в деня на Св. Игнатий ще става упорито през цялата година, т.е. ще се заинати да става точно по този начин.

Плодородна ли ще е идната година, се гадае и по т.нар. въглен на секира. Изгори ли докрай въгленът и се превърне в пепел върху секирата, това е добър знак.

Не давайте назаем нищо навръх Игнажден, в противен случай ще позволите на плодородието и изобилието да избягат от семейството.

От днес до Богоявление са Мръсните дни. През наречените още Погани дни се явяват – вампири, таласъми, караконджули и върколаци. Те бродят по земята от залез до първи петли. По някои места у нас се вярва, че през Мръсните дни на земята идват и душите на мъртвите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg