Кой тип тяло сте – Ектоморф, Мезоморф или Ендоморф?

0

Случвало ли Ви се е да хапвате с приятели идентични порции – например, обедно меню? В резултат, единият от компанията качва килограми, дори и от вода, килограмите на другия са константна величина от поне 20 години. А може в компанията да има и щастливец, който освен двойните порции + десерта изглежда, едва ли не слаботелесен и с поднормено тегло.

Противно на диетите, които обещават, че ще отслабнете много килограми за кратък период, от време се оказва, че

една и съща диета или тренировъчна програма води до напълно различни резултати при хората.

Това е така, защото някои напълняват дори и от въздуха, който дишат или докато спят. А други прекаляват с висококалоричните храни и нямат проблеми с излишните килограми.

Човешкото тяло е сложна високоусъвършенствана структура. Някои от основните фактори, които влияят на формата му, са конфигурацията на скелета, разпределението на мускулите и мастната тъкан. Влияние оказват също и хормоните, както и симпатиковата нервна система.

През 1940 г. американският психолог Уилям Шелдън (на снимката) след проучване на стотици снимки на голи мъже и жени и знанията си по психология, създава теорията за соматотиповете.

Според нея, има 3 основни типа човешко тяло: Ектоморф, Мезоморф и Ендоморф.

тип тяло

Тяло тип 1:
ЕКТОМОРФ

тип тялоИзглежда като правоъгълник, банан или право отгоре до долу. Това са обикновено слаби хора, които нямат излишни мазнини и трудно изграждат мускулна маса. Имат дълги и тънки крайници. Благодарение на изключително бързия си метаболизъм, могат да се хранят почти неограничено, без да наддават килограми. Характерни за тях са тесните рамене и фините малки кости. Често са склонни към хиперактивност и изглеждат така, сякаш не могат да се задържат на едно място дълго време. Ако искат да придобият повече мускулна маса и релеф, те също трябва да спазват определен хранителен режим и тренировки, съобразени със структурата на тялото им. В такъв случай, е важно да увеличат дневния прием на калории с още 800-1000 и да се хранят на малки интервали от време, тъй като метаболизмът им е много бърз.

Известни личности с тяло тип Ектоморф от мъжете са Брад Пит, Крис Рок, Брус Лий, а от дамите – Камерън Диас, Кейт Мос, Одри Хепбърн и др.

Тяло тип 2:
МЕЗОМОРФ

тип тялоТова е, може би идеалният вариант за човешко тяло. При мъжете то е с малък ханш, широк гръден кош и рамене. V-образната форма е мъжествена и привлекателна за представителките на нежния пол. С ниските си нива на мазнини, едра костна структура и силни и здрави мускули по рождение, мезоморфите лесно качват мускулна маса, без да съхраняват прекалено много мазнини. Освен това, те могат да качват и губят килограми сравнително бързо. Силните щангисти и красиво оформени културисти са най-често с този тип тяло. Ще ги видите и като спортисти, където демонстрират своята неизчерпаема енергия и бързина. Със своето генетично предимство за елиминиране на телесните мазнини и преобразуването на енергията в мускули, мезоморфите са родени за физическа активност. Но грешно хранене или бездействие, могат да нарушат метаболизма им. Бавно и постепенно те могат да се превърнат в следващия описан тип тяло – ендоморф.

Не е изненада, че звезди като Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун са с мезоморфен тип тяло. От дамите можем да посочим Серена Уилямс, Тина Търнър и Ана Курникова.

Тяло тип 3:
ЕНДОМОРФ

тип тялоТова обикновено са хората, които имат видимо повече мазнини – противоположност на тяло тип 1 Ектоморф. С натрупванията на мазнини около талията, с масивните си бедра, но същевременно по-малки китки и глезени, ендоморфите се стремят да не напълняват прекалено много. Макар и склонни към напълняване, дамите с този тип тяло се смятат за привлекателни след складирането на мазнини по бедрата и ханша, които им придават женствен силует тип круша.

Мазнините при кой тип тяло са по-опасни

 

С бавния си метаболизъм, ендоморфите трябва съзнателно да полагат усилия при спазване на хранителен режим и избягване на висококалорични храни. Именно по тази причина, една и съща диета спазвана стриктно от екзоморф, мезоморф и ендоморф би дала 3 различни резултата.

Към известните ендоморфи може да причислим покойните Робин Уилямс и Лутър Вандрос. Известни дами с подобен тип тяло са Опра Уинфри, Бионсе, Дженифър Лопез.

Какво разкрива формата на дупето за здравето Ви

 

Разбира се тези три типа тяло – Ектоморф, Мезоморф и Ендоморф, се срещат рядко в такъв чист вид.

Понякога човек е комбинация от 2 и дори всичките 3 типа тяло. Но е важно да се знаят като отправни точки и според комбинацията да се подсилят силните страни и намалят недостатъците с помощта на хранене и физическа активност.

Така че, следващият път, когато прочетете вдъхновяваща история за мъж или жена, които са отслабнали драстично, то знайте, че това е съвсем естествено!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мария Сбиркова с мотивация за поддържане на добра фигураМария Сбиркова: На 12 г. бях 70 кг.! Открих мотивация да изглеждам добре и успях

 

Мария Марвакова - Аз не вярвам на диетиМария Серафимова от Гоце Делчев, която свали 30 кг: „Аз не вярвам на диети“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg