Деница Менгова: „Оптимист съм за бъдещето на HR културата на българския бизнес“

0

Деница Менгова е създател и управител на „Роста Балкани Ейч Ар“ ООД. Родена е в София през 1985 г., завършила е езикова гимназия с италиански и испански език, след което Италианска филология и магистърска степен „Връзки с обществеността“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е успешно курс по подбор и мотивация на персонал в Италия и има солиден опит в сферата на човешките ресурси за международни компании. Мотивация, креативност, професионална дисциплина, много позитивно мислене и постоянно търсене на усъвършенстване са в основата на нейните успехи. Владее отлично италиански език и английски език на работно ниво. Щастливо омъжена е, майка и на прекрасна дъщеря.

Навръх Трети март Деница Менгова сподели с читателите на delo.bg своя опит в материята на HR-а и даде безценни съвети за хората, които търсят престижна работа, а за представителите на бизнеса – професионален критерий за подбор на качествени кадри.

Каква е ползата от HR агенцията и има ли вече изграден интерес към този вид услуга у нас?

– Бих могла много да говоря за ползите, които предлага една HR агенция както за работодателите, така и за кандидатите, но ще се огранича до няколко основни: спестяване на време за подбор/намиране на работа и за двете страни, повече възможност за избор както за работодателите, така и за кандидатите, професионално мнение и насочване от страна на HR специалист. С радост мога да заявя, че

в последно време забелязвам нараснал интерес към този вид услуги в България.

Преди време повече чуждестранни компании, предимно в сектора на аутсорсинга търсеха помощта на агенции за подбор на персонал, идвайки в България с европейски модел на бизнес култура и стратегии за развитие, където непременно присъства HR агенцията, партньор в селекцията на служители. Днес пазарът за този вид услуги е различен, много по-динамичен, професионален и търсен.

Как определяте пазара на труда в България – кои са митовете и каква е реалността?

– Не бих искала да правя „тежки“заключения, но мога да заявя категорично, че има разлика между познатите митовете за българския пазар на труда и реалността в последните години.

Става все по-трудно намирането на специалисти в определени сфери на бизнеса и някои райони на България.

Деница МенговаТочно сега чувстваме силно и демографския срив, липсата на млади и добре подготвени кадри, най-вече заради пропуски в образователната ни система, която все още е прекалено теоретично насочена с много малка или никаква практика. Ще ви дам пример – в техникуми по машиностроене, особено в провинцията, все още учениците правят практика на металообработващи машини без цифрово програмно управление (ЦПУ), а в реалната индустрия такива почти вече няма…

Заради общата европейска криза, много българи се завръщат в България и търсят реализация тук. С владеенето добре на един или повече езици я намират в аутсорсинг сектора или други сфери на икономиката ни, а свежа работна сила с натрупан европейски и световен опит, определено е положителен елемент на развитие на пазара.

Трябва да остане само мит твърдението, че в България работната сила е евтина, когато започнем сами да се ценим, ще научим и другите да го правят.

Мисля, че специалистите, които проучват и пишат за пазара на труда, трябва да са по-предпазливи в твърдения си, че в България може много лесно да се намери квалифицирана работна сила във всички сектори, което обърква представите на много чуждестранни инвеститори.

Какви са използваните техники и похвати при водене на интервю за постъпване на работа?

Деница Менгова– Аз водя интервютата всеки път по различен начин (смее се), попитайте кандидатите ми. Истината е, че не се придържам към общо установената рамка на HR специалистите и интервюто не се състои от кратки въпроси от моя страна в стремеж на дълги отговори от страна на кандидатите, съпроводени от безкрайни бележки – не, в университета писах достатъчно лекции.

Винаги се стремя да предразположа кандидата и в приятелска, приятна и спокойна атмосфера да проведем един откровен разговор.

Тогава научавам наистина много за всеки един – повече, отколкото можете да си представите.

На какво ниво определяте HR културата на българските работодатели?

– Определено претърпя положителни промени, особено в големите градове на България. Днес нещата са различни,

с гордост мога да се похваля с редица клиенти – български компании, които съзряха за този вид услуга и започнаха сами да я търсят и да доверяват селекцията на служители на агенции за подбор на персонал.

Обикновено това са организации, които работят активно с чуждестранни клиенти/партньори, но сами по себе си български. Оптимист съм за бъдещето на HR културата на българския бизнес.

Какви са социалните ползи от Вашата дейност?

– Приела съм работата ми за социална мисия, в която чисто човешкото отношение по време на интервю между HR специалист-кандидат е фундаментално. Много от моите реализирани кандидати се превръщат в мои близки познати, аз се радвам на успехите им, а те ме търсят винаги за съвети в областта ми.

Помагам на много хора да постигнат обективна оценка за себе си и професионалните им възможности, което често води до намиране на по-добро работно място.

Социалната полза е достигната тогава, когато има от една страна доволен работодател, а от другата щастлив служител! Това наричам истинско професионално удовлетворение – да си полезен за себе си и обществото.

Какви съвети бихте дали на кандидатите за работа, които ще потърсят услугите Ви?

– Бъдете искрени, бъдете себе си! Това ще бъде оценено, както от мен, така и от бъдещите Ви работодатели.

Помнете, че външният вид „говори“ и „разказва“ за Вас за толкова много неща, които дори не подозирате.

Съветът ми е да изглеждате професионално и семпло. Всичко останало е въпрос на лична подготовка, опит и известна доза късмет.

Деница Менгова„Роста Балкани Ейч Ар“ (www.rostabalkanihr.com) е агенция за подбор и селекция на персонал във всички икономически сектори, с териториален обхват за цяла България и професионално обслужване на български, италиански и английски език. Агенцията обслужва голяма част от италианския бизнес у нас и е член на Конфиндустрия България. Всеки бизнес има своя цел и нужда от качествени кадри, за да я постигне! Нашата цел е да намерим най-добрите кандидати за клиентите ни, постигайки баланса между  щастлив нов служител и доволен работодател! Натрупаният опит на добре подготвен млад екип и всекидневна работа допълнена от постоянен професионализъм, капка страст и много хъс, е нашата гаранция за успех!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg