Как да познаем некадърния шеф?

0

Сигурно всеки от нас в определени моменти си е задавал въпроса – що за човек е моят шеф? Понякога се питаме дали началниците ни са компетентни, дали биха ни помогнали или пък ще бъдат пречка на собственото ни развитие и израстване?

Много често не можем да получим лесно отговори на тези въпроси, но бихме могли донякъде да се ориентираме ако внимаваме как говори нашият началник. Ако го чуете да употребява някоя от следните фрази, то определено това не е шефът-мечта.

„Ако тази работа не ти харесва, веднага ще ти намеря заместник“

Това е един от най-популярните изрази, които използват някои началници днес. В основата му е метод на управление, който е основан на страха. На практика, с този израз шефът иска да каже, че „ако не слушаш, ще бъдеш наказан“.

Твърде вероятно е, ако тази фраза бъде използвана, наистина да бъдете наказани за своето „непослушание“. Затова, ако сте бунтовник по душа и не сте съгласен с това мислене – потърсете си друга работа.

Как да познаем некадърния шеф? „Не ти плащам, за да мислиш“

И този израз сме го чували често. Всъщност, логично е да се запитаме – За какво тогава ни плащат? Особено ако става дума за служители, които се занимават с по-сложни неща от това да поддържат хигиената в офис помещенията. А какво остава за хората с по-творчески професии, които изискват креативност?

На практика, ако тази фраза бъде използвана от шефа, това означава, че той не харесва разсъжденията ви, защото разбира, че са по-добри от неговите. Този началник не обича околните да са по-умни от него, особено ако става дума за подчинените му.

“Не мога да мисля само за теб, имам и други подчинени“

В този израз няма нищо лошо и ненормално, ако става дума за командир и армия от стотици бойци. Когато обаче тези думи са употребени от мениджъра в офиси, то определено това не е точният човек за тази работа. Всеки би могъл да си направи извода, какво се крие зад този израз – просто шефа не може да се справи с работата и с подчинените си. Причините за това може да са различни – некомпетентност, неорганизираност или мързел.

И още…

Показана е 1 от 2 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg