Диабетът е един от здравословните бичове на нашето съвремие. Във Великобритания в момента се провежда седмица, която насочва вниманието върху това сериозно заболяване. Специалисти от Острова обръщат внимание на няколко храни, които са изключително полезни за регулирането на кръвната захар.
Както в delo.bg неведнъж сме писали, симптомите на т.нар. захарна болест могат да се контролират и с помощта на балансирана и здравословна диета.
В средата на юни изследване от Швеция доказа, че за контролиране на диабета е особено ефикасен сокът от броколи. Няколко дни по-късно нутриционистът д-р Сара Брюър (на заглавния колаж) изнесе данни и за други храни, които водят до максимално стабилизиране на равнищата на кръвната захар.
Д-р Брюър съветва всеки ден да се хапват между 3 и 5 от посочените по-долу природни продукти.
Зеленолистни зеленчуци
Зеленчуци като спанак или прочутото на запад зеле тип кейл (на снимката) са отлични при протекция на дегенерация на макулата – една от основните причини за слабо зрение при диабетици. Вещества, понижаващи кръвната захар има още в зелето, бобовите култури и артишок.
Сладки картофи
Най-добрият заместител на белите картофи са сладките. Инсулиновата чувствителност се подобрява значително при ограничаване приема на бял хряб и бели картофи, които имат висок гликемичен индекс.
Авокадо
Авокадото съдържа в себе си особено полезните за хора с диабет мононенаситени мастни киселини. Заменете част от въглехидратите в менюто си с авокадо, за да регулирате нивата на кръвната захар.
Бадеми
Хапването на сурови бадеми оказват благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. Тези ядки засищат и не водят до напълняване. Бадемите са с нисък гликемичен индекс, богати са на влакна, антиоксиданти, протеини и „добри“ мазнини.
Канела
Ароматната подправка има в себе си вещества, които увеличават инсулиновата клетъчна секреция и така допринасят за контролирането на кръвната захар.
Вино
Антиоксидантът ресвератрол се съзържа в червеното вино. Веществото намалява завишените равнища на инсулина при диабет тип 2.
Шоколад
Черният шоколад намалява инсулиновата резистентност. При нея клетките не реагират правилно на хормона инсулин – факторът, който може да развие диабет тип 2.
Чай
Белият и зеленият чай имат в себе си антиоксиданти, повишаващи инсулиновата чувствителност.
Минерали
Хром и магнезий регулират кръвната захар и не позволяват усложнения, свързани с диабета. Източник на магнезий са яйцата, морските дарове, варивата, месото, пълнозърнестите и млечните продукти, зеленолистните зеленчуци и ядките. Хром съдържат храни като яйчен жълтък, зеленчуци, сирене, варива, плодове, червено месо, черен пипер, пълнозърнести храни.
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!