Отблясъци – 9 май

0

Отблясъци е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно гледаме слънчевите зайчета на историята.

Отблясъци, Еленко АнгеловЧестит 9 май – „Ден на Европа“! Честито сбъдване на мечтата на Хитлер за Европейски съюз с водеща немска икономика и честит 9 май на бившия СССР – „Ден на победата“ над Нацистка Германия.

9 май – честит „Ден на независимостта“ на румънските ни съседи (от Османската империя, 1877 г.)!

На 9 май 1502 г. великият мореплавател Христофор Колумб вдига котва и потегля от испанския бряг за своето четвърто-фатално-последно пътешествие до Новия свят приключило на Филипините.

На 9 май 1881 г. след държавен преврат е съставено Правителство на България начело с генерал-лейтенант Казимир Ернрот. Той е руски офицер от шведски произход, роден във Финландия (да, Финландия – негов наследник е шеф на финиширалата „Нокиа“) и участник в Руско-турската война. Съветник е на княз Батенберг и военен министър на Княжество България. Като неин министър-председател Казимир (е това е яко име) се отказва от половината си заплата в полза на министерството, но после си „бил камшика“ завинаги за Русия, като цитирам буквално прощалните му думи:

„Омръзна ми да работя с подли хора!“

За да има днес Den_pobedai.mp3 в папката „Pesni za masa” на българските русофили на 9 май 1945 г. фелдмаршал Вилхелм Кайтел свежда глава пред маршал Жуков и подписва капитулацията на нацистка Германия. И както биха казали във Варна – „през него ден“ американски войничета залавят и Гьоринг.

Отблясъци, Еленко АнгеловИ колко емблематично само – на датата 9 май 1955 г. Западна Германия се присъединява към НАТО (на снимката).

На 9 май 1970 г. във Вашингтон, пред Белия дом 100 000 души мирно протестират против сеенето на смърт с демократични бомби и напалм на американската армия във Виетнам.

На 9 май 2004 г. тогавашният президент на Чечня Ахмад Кадиров отлепя завинаги душата от тялото след успешния атентат по време на парада по случай „День победы“ в Грозни. Да, грозно – но това е положението!

Днес на 9 май 2016 г. Ви подсказвам:

„Във всеки от нас има „Машина на времето“. Когато си издухваме праха от спомените, се връщаме назад във времето, а с мечтите си и за съжаление или не – със страховете си пътуваме напред във времето.“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg