Отблясъци – 8 март

0

Еленко Ангелов с Машината на времето за ДЕЛО.БГ

Отблясъци“ е рубрика на психолога, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

8 март – честит празник на най-силната фигура в шаха! В България 8 март се празнува генерално от 1915 г., след леки репетиции от 1911 г.

На 8 март 1722 г. последният цар на Русия – Петър I заповядва на „група съветски учени“ да започнат системно да наблюдават атмосферните условия и да прогнозират с точност времето. Между другото терминът метеорология е предложен още преди Христа от Аристотел, а първите метеорологични прогнози в Европа прави философът Теофраст публикувайки ги в книга, съдържаща прогнози и кълнове на шеги за времето, откъдето днес взима закачлив разсад бате Емо Чолаков за да ги ръси такива.

На 8 март 1802 г. астрономът любител Хенрих Олберс наблюдавайки с телескопа си от Германия открива малката планета Церера и вдига шум до небесата. Оказва се, че тази планета-джудже в Слънчевата ни система е от скали и лед с диаметър 932 km, но сори Хенрихе – открита е на 1 януари 1801 г. от италианския астроном Джузепе Пиаци, нямаше да има такива емоции ако бяха фейсбук приятели и си следяха постовете. Името Церера идва от това на римската богиня на плодородието, майчинството и брака и вижте тук, колко се връзва с 8 март – Международният ден на жената. Цецера поддържа статут на планета-джудже, но за официалният протокол е квалифицирана като обикновен астероид.

На 8 март 1857 г. масово жени от шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк излизат бесни и готови да сплескат бушона на капиталистическите си работодатели. Протестът, който е в основата на днешния международния ден на жената е против брутално лошите условия на труд и обидното заплащане. Но ако в ДЕЛО.БГ, трябва да сме академично точни, то първият „Ден на жената“ е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на американската социалистическа партия. Може би заради това 8 март като ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира, като се подновява със зараждащия се феминизъм през 60-те години на миналия век.

8 март 1910 г. е много емблематичен ден – връчен е и първият пилотски лиценз на жена. Това е френската мадмоазел авиаторка Реймонд де Ларош.

На 8 март 1971 г. – черният булдозер Джо Фрейзър побеждава в боксовия двубой най-великият на света боксьор Мохамед Али, но забравя да вземе цвете за жена си, която му мълчи близо седмица и държи сух месец, за да си знае за друг път.

На 8 март през 1983 г. в разгара на Студената война, бившият второкласен холивудски актьор, но пък тогава вече американски президент – Роналд Рейгън, кинаджийски си позволява да нарече СССР „Империя на злото“ в официалната си реч. Това обяснява защо като чавдарчета и пионерчета правехме чучела на Рейгън и агитационни подигравателни табла с карикатури осмиващи Рейгън. Тогава, въпреки, че бях в отрядния съвет, ми беше малко гузно, защото наистина много харесвах Нанси Рейгън, която миналата седмица се пресели в един дано по-добър свят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg