Отблясъци – 2 април

0

„Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 2 април 1512 г. испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова, който открил със звучното – „Флорида“. Хуан бил „от стара коза яре“ и осребрил добре знанията и опита си, които имал от участието си във втората експедиция на Христофор Колумб. Да, учил се е от най-добрия!

На 2 април 1889 г. американецът Чарлз Хол патентова нов метод за производство на алуминий, и извикал силно: „Сбогом сиромашийо!“. Сребристобелият мек метал е най-изобилният метал в земната кора и най-ценното му е, че е устойчив на корозия. Корозия е дума, която може да използвате вместо „ръжда“, за да си придадете повече тежест. И за последно – най-якото на метала алуминий, нали да не се бърка с другия любим метал на циганите – „чугуний“, че от техническа гледна точка 100% от алуминия подлежи на рециклиране без загуба на неговите качества.

Титаник, Еленко Ангелов, ОтблясъциНа 2 април 1912 г. така са проведени официално първите изпитания на презокеанския лайнер „Титаник“, че са си „оставили ръцете“. Или пък нарочно някой е имал полза да си „оставят ръцете“ и да се допусне използването на некачествени нитове, които държат корпуса на кораба. Изчел съм много по темата и няма да Ви занимавам с празни „теории на конспирацията“, а ще Ви дам само бързо фактите – оказва се, че Титаник е най-голямата екзекуция на милионери, милиардери и банкери, които не били съгласни с прокрадващите се проекто-закони на сенатор Рокфелер и компания Ротшилдови, Морганови и други вампири, да се създаде частния федерален резерв. След гибелта им има няма година и хоп, в деня преди Бъдни вечер минава законът и вече шайка банкери могат да си печат пари от въздуха и да ги дават на лихва на правителството на САЩ. Истинският собственик на Титаник е безумно богатият Джи Пи Морган – един от заговорниците с фамилите Рокфелер и Родшилд. Повече в други отблясъци.

На 2 април 1956 г. Априлският пленум на ЦК на БКП, остро осъжда култа към личността на другаря Вълко Червенков, и другаря Тодор Живков оглавява БКП, останалото е история.

На 2 април 1958 г. така нареченият „Национален съвет по аеронавтика“ на САЩ е преобразуван в част от отбраната на САЩ с гръмкото име-абревиатура НАСА.

На 2 април 1962 г. Бай Тошо гърми бутилки шампанско, за отбелязване на раждането на 8-милионния българин в социалистическа България. Повтарям 1962 г. – 8 милиона българи.

На 2 април чак през 1972 г. великият Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за „мръсен комунист“ и наритан от „страната на свободните“ преди десетилетия.

Ясер АрафатНа 2 април 1989 г. Ясер Арафат (на снимката) става президент на „самопровъзгласилата се“ според САЩ и Израел Палестина. На 15 ноември 1988 г. е провъзгласена независимостта на Палестинската държава и България е от първите, които я признава.

На 2 април 2004 г. в Брюксел българското знаме се издига нагоре, а надолу се стичат сълзи по бузите на Соломон Паси и присъединяването на България към НАТО вече е факт. И в момента дори не мога да си представя колко много звучни псувни отнася Соломонката.

На 2 април 2005 г. Господ си прибира най-после доста поизмъчилия се папа Йоан Павел II на 84-годишна възраст.

На 2 април 1821 г. се е родило и затуптяло във военен марш великото сърце на българския революционер и национален герой Георги Раковски.

2 април е избран да е „Международен ден на детската книга“ и едновременно да е „Световен ден на осведомеността за Аутизъм“.

И за финал на 2 април 1939 г. е роден и великолепния певец и музикант Марвин Гей, най-известен с хита си „Секшуал хилинг“, да „Сексуално изцеляване“, „дай боже всеки му“… заслужил!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg