Отблясъци – 10 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

10 юни

На 10 юни 1190 г. по време на номерирания като „трети“ кръстоносен поход, не носи щастие на германския крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса, който се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала Азия. Пичове, а сваляйте ги тези брони и ризници, както Влади Въргала си сваля ланците, когато влиза във водата!

На 10 юни 1793 г. американските „велики“ само в техните си болни фантазии масони директно от шахматния под на ложата си правят „рокадо“ местейки столицата на САЩ от прекрасна Филаделфия във Вашингтон, следват едни обелиски едни зидарии и египетски мистрии и символики „ум да ти зайде“, свърши се вашата и да не ви се иска „братя“, да – още много малко и айде при Озирис и Изида, наиграхте се!

любовни поеми

Наполеон Бонапарт

На 10 юни 1809 г. Папа Пий VII, пил от рано едно розе „за отскок“, за да му тръгне „на хайрлия“ деня и към обед тропнал с гегата с разпятието и отлъчил Наполеон I Бонапарт от светата църква. Папата явно доста лично е приел окупацията на френската армия на Италия и тагването на дребничкия завоевател от папската област като вече френска територия. А, за папската „анатема“ на Наполеон му дремело точно на… „напольОнките“.

На 10 юни 1871 г. в Браила, Румъния вече е факт излизането от печат на брой първи на вестник „Дума на българските емигранти“, издаван от великия Христо Ботев.

На 10 май 1940 г. с оправданието – „е все пак Втора световна война е“, Канада обявява война на Италия. Дали любителите на военната история някога са се сетили да пробват да си поръчат спагети „Карбонара“ с канадски кленов сироп? Примерно!

На 10 юни 1962 г. народната ни тогава република България установява мили и топли дипломатически отношения с Цейлон, да днешна Шри Ланка. И явно оттогава у нас казваме като си поръчаме – „Един цейлонски чай, моля!“

На 10 юни 1990 г. в родината се провежда първият тур на първите „така наречени“ първи свободни и демократични и стартират „куцо и сакато“ и основно измекярска пребойдисала се паплач стават депутати-играчи в Седмото велико народно събрание.

На 10 юни 2003 г. с „мръсна газ“ е изстрелян марсоходът „Спирит“, което е част от програмата на НАСА с нейните шампиони по „фотошоп“ и други дигитални видео манипулации в сравнение, с които Холивуд е много по-малката сестра.

mars-2003-spirit, Спирит, Марс, Отблясъци

марсоходът „Спирит“

На 10 юни 323 пр.н.е. на Александър Велики (на заглавната рисунка), му свършва „македонския ваучер“ за величие и се възнася към небесата или пък хваща асансьора за дълбините на Ада, че с толкова кръв, с която е напоил земята, за да създаде и закрепи великата си империя си го е заслужил към Ада може би и за това, че подкрепял, подстрекавал и участвал в „гей прайдове“,знам ли! Едно не много слънчево зайче на историческите отблясъци разказва, че на 10 юни 323 г. пр. н. е. Александър Македонски умира като „рок звезда“ на 32 години в двореца на Навуходоносор II, да това във Вавилон. 2 седмици преди смъртта си, нищо не подозиращия Александър (който няма НИЩО общо с това, което минава за Македония) се напивал празнично със своя адмирал Неарх, и после, вместо да си легне като пич да си се наспи, продължил с яко пиене и оргии и на следващия ден с яки наздравици с Мидий от Лариса (верният му благороднически съветник, и той бисексуален, разбира се), след това Александър пада „като талпа“, следва висока температура, „ни дума, ни стон“, едни много основателни притеснения от войниците му, на които генералите позволили да минават покрай него, докато Александър ги поздравявал с вдигната ръка, все още неспособен да говори и в адски мъки следва смърт на великия завоевател. Това е, то си пише в „Еклесиаст“ във Вехтия завет – „Суета, суета, всичко е суета…“!

На 10 юни 1990 г. в родината ни се провежда първият тур на първите „така наречени“ първи свободни и демократични.

На 10 юни 2004 г. се поклонихме и изпратихме към „вечния му път“ Николай Колев – Мичмана – най-обичания български спортен коментатор.

На 10 юни в Япония е Ден на часовника. Помни се този от историческите отблясъци, че на този ден през 671 г. за пръв път „затиктаква“ часовник в двореца на императора.

За финал от мен един авторски афоризъм от предстоящата ми книга:

„На лудите биологичният им часовник е с кукувица!“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg