Отблясъци – 1 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

1 юли

1 юли, „Джулая“ – разбира се, че само у нас вече е посрещнат изгревът с китарни усмивки, каси бири и чували слънчогледови семки. Поздрави на любима Варна и „спешъли“ на братята ми от „Тутурутка“ – Венци, Иван и Васко! Идвам, опъвайте масата с „морски дарове“ и „ансамбълчета“! А, така, сега палим „Машината на времето“!

На 1 юли 69 г. Веспасиан е издигнат от цезаровият VIII Августовски легион, да достойни войни, и сяда тежко на императорския трон на Римската империя. За историята Веспапиан ще отблесне най-силно с това, че е най-големият умиротворител и „удря първа копка“ на Колизея. Сега едно слънчево зайче на историята ни прекъсва със заключението – „Ето защо го подкрепят старите войни на империята – защото ще води мирна политика и те ще могат малко да се видят със семйства, да разпускат по кръчми и бардаци“. Ако тогава е имало жълта преса като днешната у нас, през брой въпреки успехите му да си „гледат рахатлъка“ римляните, ще припомнят, че произхода му е селски, а когато при извратеняка Калигула е „шеф на сектор чистота“ и отговаря лично за почистването на улиците на Рим, си навлича перверзния гняв на императора, който заповядва да напълнят тогата му с гнусни отпадъци.

На 1 юли 1847 г. в САЩ са пуснати в употреба първите залепващи пощенски марки. Сещате се и сами, че и до днес „луди колекционери“, дават „луди пари“, за да попълнят колекциите си с тях.

Датата е 1 юли 1905 г. вечно рошавият гений Алберт Айнщайн прави публично достояние труда си „Теория на относителността“. Накратко и точно – „Теорията на относителността“ започва да се прилага успешно във физиката и астрономията, като изхвърля в склада да прашасва 200-годишната класическа механика на Нютон. Исак Нютон – „ония, който го бият ябълки по главата“ се оказва прав само за земните условия и то само при скорости на движение, много, много по-малки от скоростта на светлината и размери, много, много превишаващи размерите на атомите и молекулите и то при условие, че гравитацията може да се приеме за безкрайна. На квантово ниво законите на Нютон „не пеят“.

Не може да се разбере точно дали се шегува или не слънчевото зайче на историята, което свидетелства, че на Айнщайн му „светва пред очите“ „Теория на относителността“, когато чакал „по голяма нужда“ пред заключената врата на тоалетната, която била заета и така заключил по колко ОТНОСИТЕЛЕН начин тече времето в зависимост, от това от коя страна си на вратата на тоалетната.

Алберт Айнщайн, отблясъци

Алберт Айнщайн

Датата 1 юли, но 1911 г. е белязана също с революционно научно достижение – полският биохимик Казимир Функ открива витамините. За да сме за пореден път академично точни – името, термина „витамини“, доктор Казимир лично го дава през 1912 г. (докато си изолирал от оризовите люспи веществото, което днес наричаме витамин В1), иначе до тогава ги наричали с дългото… Представяте ли си ако Казимир не ги беше кръстил „витамини“, отивате в аптеката и казвате – „Моля дайте ми един блистер „нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните“?!

На 1 юли 1960 г., най-после двете „църни“, обезкървени и изтормозени Сомалии – британска и италианска получават независимост и се обединяват в една гладуваща държава и се пръкват тъпи вицове като тоя, че „сомалиецът баровец си носи „ролекса“ около кръста или още по-тъпия, че „Когато дядо Коледа пита децата в Сомалия – „Деца, папкате ли редовно? – и те какво да кажат освен – Ами не!, дебелия старец да им отвърне – Еми, тогава няма подаръци“!, айде стига толкова ретро хумор! Честито и на още „по-църните“ Руанда и Бурунди, които пак на 1 юли, но през 1962 г. стават независими държави и отхвърлят гнета и смученето от Белгия.

На 1 юли 1975 г. Людмила Живкова, за мен лично една от най-великите българки живели някога, оглавява културното ведомство на „НъРъБъ“.

Людмила Живкова, отблясъци

Людмила Живкова и част от нейните срещи със световни лидери

На 1 юли 1997 г. в България е въведен валутен борд и българския лев е приравнен към германската марка (1 DEM = 1000 BGN). Да 1997 г., днес в 2016 г. и поне 80% от нас българите все още не знаем какво е това. Не си даваме сметка как ни смъкнаха гащите и какво е до днес това животно „валутен борд“.

Като казах „смъкнати гащи“ – на 1 юли 2000 г. в майка България започва здравната реформа, чиято болна цел е да замести безплатното здравеопазване на бай Тошо, помните ли как беше, „а добре ли е сега, добре е ама друг път“, каза ви бай Тошо, че „със свещ ще го дирите, ама…“!

1 юли, Православна църква отбелязва в църковното си календарче – Празник на братята Св. св. Козма и Дамян, в България се почита сред народа като Свети Врач. Празнуват и черпят билкари и народни лечители.

На 1 юли 2004 г. великият актьор Марлон Брандо, след като за последно участва в клипа на своя много добър приятел Майкъл Джексън „Rock My World”, се пресели на едно по-добро място. Вярвате или не – в момента, в който пишех този от днешните отблясъци пуснаха точно този клип! Уникална синхронност! Настръхнах!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg