Фейсбук досадници

0

Социалната мрежа със своите вече близо два милиарда потребители не е част от живота. Тя е самият живот, особено за пристрастените ползватели. Дали това води до промяна на отношенията, отчуждение и различни мании, е дискусионен въпрос, а обобщаването крие риск от изкривяване на реалностите. В крайна сметка всеки сам за себе си решава първо, дали да стане част от тази глобална мрежа, и второ, по какъв начин да представи личността си (вижте Изповедта на един излекуван facebook маниак). Независимо от спецификите на тази „приятелска” комуникация, утвърдените в обществото норми за приемливо поведение съществуват и тук. Ако преминете границата на добрия тон, ще загубите приятели или дори може да понесете санкции от администраторите. Поради причина, че социалното общуване е доста интензивно – придружено е понякога с голям поток информация, снимки, видео – можем да изпаднем в ситуация да станем просто досадни. Това е един вид прекаляване с вмешателството в чуждото профилно пространство, преекспониране на собствената ни персона. Няколко са грешките, които превръщат дори и най-близкият ни приятел във фейсбук досадник.

Фейсбук

Тагването е прийом, посредством който можем да отбележим нечие име върху снимка. Това е особено изразено навлизане в личното пространство и не го правете в никакъв случай. Особено, ако снимката няма нищо общо с човека или пък е нелепа. Някои си правят закачки като тагват имената на близки приятели върху котенца, кученца и други представители на флората и фауната. Ако нямате изрична уговорка за подобен род залитания, не се изкушавайте.

Не са малко онези, които все още са запалени по игрите в Мрежата. За да се достигнат определени нива, има условие да се изпращат покани на приятели. А това е сигурен начин да бъдете отхвърлен като досадник. В самото начало Facebook се интересуваше предимно от моментното ни състояние, да споделим какво правим или къде се намираме. Нещата отдавна се промениха и непрекъснатите подробности около вашия ден в един момент стават отегчителни. Събуждайки се сутрин, не е необходимо това да достигне до целия свят – освен ако нямате нещо наистина забавно и ведро за казване. И снимките с кафенцата са малко… демоде. Статут на сингъл или семеен, или още няколко вида определящи отношения е нещо статично и нормално не се променя всеки ден. Ако сменяте този статус според настроенията си, рискувате да изпаднете в комична ситуация пред останалите, особено пред тези, които не ви познават добре в реалния живот.

фейсбук, facebook

В Мрежата има и маниаци за създаване на всевъзможни групи. И се почва едно безкрайно канене на всички приятели, с аргумент и без аргумент. Изключително неуважително и дразнещо поведение. Когато се случи така, че поканата да ви е сериозна и е за нещо друго важно, ще ви отхвърлят и тогава. Просто олеквате виртуално. По подобен начин ще предизвикате дразнене и когато отправяте молби към приятели да харесат някой ваш пост или снимка. Тези действия са строго лични и предполагат ангажирано отношение от съответния човек. Да се „лайква“ под натиск е криворазбрано Фейсбук другаруване и съпричастност.

Хигиената на социалното общуване изисква към него да се подхожда с мяра. Някои потребители бълват като картечен откос през минути постове, вицове, снимки и каквото още там се сетите. Това определено е преяждане с Мрежата. Няма човек на света, който може да бъде забавен 24 часа в денонощието, ежеминутно. Не го правете, дори и да разполагате с излишно свободно време. Впрочем, най-малкото да ви вземат за безработен айлякчия. (чуйте Химнът на Фейсбук маниаците)

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg