Разбулиха тайната на идеалната чаша кафе

0

Разбулиха дълго пазената тайна на идеалната чаша кафе! Американски дегустатори откриха, че разковничето се крие във водата – тя трябва да е гореща, но не и вряла.

кафеИдеалната температура на водата за приготвянето на най-вкусното кафе е 70 градуса по Целзий, тъй като по-висока изгаря черната напитка и съсипва вкуса й.

Учените от щатския университет на Канзас са използвали само филтрирана вода. Седем души професионални дегустатори са опитвали за тях кафе, направено от зърна от сортовете Арабика, Робуста или комбинация от двете.

Резултатите са показали недвусмислено, че

най-ароматно силно кафе се постига с вода с температура 70 градуса.

Кафето от вида Робуста, което съдържа повече кофеин, има с по-силен и по-добър вкус на тази температура, отколкото при 60 или 50 градуса по Целзий. Кафето Арабика също е най-ароматно при 70 градуса, но разликите не са така силно изразени.

кафеУстановиха микс от какво е ароматът на кафето

 

Според друго изследване на д-р Кристофър Хендън от университета на Орегон,

най-подходящата вода за кафе е твърдата, в която има магнезий и калций.

Тези примеси помагат за по-доброто свързване на кофеина и повишават качеството на напитката.

Организмът ни иска магнезий

 

Важно е също кафеените зърна да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който лесно се изпарява, а с него и голяма част от аромата. Важно за добрия вкус на кафето е то и водата да бъдат смесени равномерно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg