Ето кои хора са следващият етап на човешката еволюция

0

Безделието е отлична стратегия за оцеляване и мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция, са установили учени от Университета на Канзас. Специалистите вярват, че са открили досега незабелязан закон на естествения подбор, базиран на „оцеляването на лентяя“. Това навежда на мисълта, че

мързелът може да бъде добра стратегия за осигуряване на оцеляването на индивидите, видовете и дори на цяла група видове.

Изследването на учените е базирано засега само на мекотели, живеещи на дъното на Атлантическия океан. Но специалистите вярват, че може да са се натъкнали неочаквано на общ принцип, който може да се прилага и за по-големи видове, в това число и за гръбначни, придвижващи се по сушата.

мъж, мъже , родени през различните месеци, женаЕто кога мъжете ще изчезнат от Земята!

 

Експертите са извършили пространно проучване на енергийните нужди на 299 вида изчезнали или живеещи днес двучерупкови мекотели и гастроподи, в това число плужеци и стриди. Периодът, който де факто е обхванал изследването, е пет милиона години.

Специалистите са констатирали, че онези видове, които успели да избегнат изчезването и са оцелели и до днес, са такива, които се нуждаят от „ниска поддръжка видове“, тоест са видове с минимални енергийни потребности. Мекотелите, които са изчезнали, са имали по-високи метаболитни нива от процъфтяващите им днес братовчеди.

по-дълъг животЕто го! Новият метод за по-дълъг живот

 

Американският еколог професор Брус Либерман, който е един от ръководителите на екипа от Канзас, извършил изследването, казва:

„Може би в дългосрочен план най-добрата еволюционна стратегия за животните е да бъдат апатични и лениви“.

Колкото по-ниско е метаболитното ниво, толкова по-вероятно е видовете да оцелеят. Така че вместо „оцеляване на най-годните“, метафората, която ще остане в историята на живота, може да бъде „оцеляване на най-мързеливите“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg