Ето как си вредим при недоспиване или дълъг сън

0

Всеизвестна истина е, че добрият сън е от основно значение за нашето здраве. Но ето и новите доказателства за това

какво може да си докараме при недоспиване или прекомерен сън.

Спим ли по-малко от пет часа през нощта, то със сигурност в останалата част на денонощието ще сме раздразнителни и разсеяни. Констатацията е след проучване, направено от университета в Лийдс, поръчано от компания за производство на легла. В експериментите участвали мъже и жени от 18 до 80 години.

dreams, сън, безсъние

Това, което трябвало да правят участниците в опита е да отчетат колко часа прекарват в сън на едно денонощие. И още – да отбележат колко неща са забравили да свършат на следващия ден, запланувани от предния.

Какво се оказало?

Доброволците, които прекарали в сън по-малко от пет часа на денонощие забравяли с 25 на сто повече, сравнено с участниците в опита с по-дълъг сън.

При опит за концентрация на следващия ден, недоспалите изпитвали големи затруднения. Изводът, направен от автора на това проучване Ана Уайгхол е следният:

„Добрият сън води и до по-добро функциониране на паметта. Това пък е свързано и с личното щастие и по-доброто качество на живота!“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

здравословен сънМетодът на Да Винчи за бърз и здравословен сън

 

Друго проучване, но в Германия показало, че хората, които не си доспиват, са изложени на висок риск от мозъчен удар. Авторите на анализа от университетската болница в северния град Есен открили, че

както прекомерният сън, така и недоспиването водят до опасност от инсулт.

сън, недоспиване, диабет, затлъстяванеСпоред тях, при все повече проучвания се установява корелация между риска от инсулт и разстройствата на съня като сънна апнея или безсъние.

Във връзка с последното си проучване, германските специалистите препоръчват на хората, които вече са прекарали инсулт или микро инсулт да се подложат на изследвания за разстройства на съня.

„Нищожен брой пациенти се изследват за нарушения в съня, въпреки че този проблем е често срещан след мозъчен удар. Това е наложително да бъде променено, защото за хората с разстройства на съня рискът от последващ инсулт е по-голям, отколкото за мъжете и жените, които нямат никакви проблеми със съня“ –

категоричен е д-р Дирк Херман от екипа, провел изследването.

И още любопитни теми за съня ни, четени с интерес в delo.bg:

здравословен сънБезсънието е по-добро от разпокъсания сън

 

здравословен сънПозата по време на сън издава състоянието на връзката

 

здравословен сънДобрият сън възстановява загубените спомени

 

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg