Недоносените кърмени деца имат по-добра работна памет

0

Колко е важно кърменето за всички деца? Поредното доказателство за това е горещо изследване на болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън, чиито резултати са поместени в Journal of Pediatrics. За какво става въпрос? Данните от дългогодишен експеримент показаха, че кърменето подпомага физическото и психическото развитие на недоносените бебета!

„Данните от нашето проучване са в подкрепа на досегашните препоръки за кърмене на преждевременно родените деца по време на техния престой в неонатологичните отделения“ –

категорична е д-р Манди Браун Белфорт, която е ръководител на изследването.

Опитът обхванал 180 недоносени бебета, които дошли на бял свят преди 30-та седмица от бременността на майката. Тяхното здравословно състояние било проследено до навършването на седемгодишна възраст.

След като навършили своята 7-ма годинка, момичетата и момчетата, които кърмени с майчино мляко в първите 4 седмици след раждането си, се справили значително по-добре на тестове по математика, тестове за интелигентност, упражнения за работна памет и двигателни способности.

Сравнението е направено с недоносени деца, които били хранени доста рядко с майчина кърма.

Според д-р Белфорт, всички – работодатели, болници, близки и приятели е наложително да окажат морална подкрепа на младите майки, които живеят или работят под стрес и все още кърмят своите бебета.

Още по-мащабно изследване преди година в Бразилия доказа пък като цяло, че

всички деца, които са кърмени по-дълго от своите майки, стават по-интелигентни.

март, кърмене, месец на женитеПроучването показа, че дългото кърмене определено допринася за по-високия образователен ценз на детето. От там и за по-добрата му реализация и по-високи доходи като зрял човек.

Въпросното изследване е направено от учени в университета в Пелоташ и е обхванало около 3500 деца. Всички са родени през 1982 г., но са кърмени от майките си с различна продължителност след раждането им. Към 2015-та, когато децата вече са били на възраст 32-33 години, учените са направили следната констатация.

Кърменето е оказало добър ефект върху тях, спрямо други деца, които не са били кърмени от своите майки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

кърмене, Мила КунисМила Кунис: „Кърменето е като фитнес упражнение“

 

бебета, наднормено теглоБебета се раждат с наднормено тегло, ако майките пият тези напитки през бременността

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg