Дюлята – плод за всяка диета и лек за тези пет болести (рецепти)

1

Есента е сезонът на най-вкусните плодове, сред тях е и дюлята – малко предпочитана, но много полезна! Въпреки че този плод с тръпчив вкус не се харесва на всеки, дюлята доставя на организма ни солидна експлозия от витамини!

дюлятаВ месестата част на плода има в изобилие витамини А, С, Е, В1, В2, В6 и РР. Фосфор, мед, глюкоза, калий, фруктоза и калций пък има в семената му.

Бъдете внимателни със семената на дюлята – НЕ ТРЯБВА ДА ГИ СМИЛАТЕ!

Варете лечебна отвара от тях само когато са цели, тъй като съдържат отровното вещество гликозид амигдалин.

Сигурно не сте срещали диета, в която има дюли, но този плод е изключително полезен, ако искате да стопите излишните килограми –

в 100 грама има едва 57 калории!

В народната медицина дюлята е на особена почит. Знаете ли, че противовъзпалително действие има сокът от прясно изцедени дюли? За по-голям ефект, а и за по-добър вкус, добавите лъжичка мед в сока. Така полезните му свойства ще се увеличат многократно!

Владимир Петрович Филатов, смес за очи, лечебна микстураНеочаквано: медът лекува и тези инфекции

 

При повръщане, алтернативните лечители препоръчват печените дюли, които са идеално средство при този здравословен проблем.

Ако Вие или детето Ви страдате от астматични пристъпи, сварете чай от листата на дюля. Запарете в 500 мл вода 10 листа от дюля. Оставете да кисне половин час, след това прецедете и пийте отварата преди хранене три пъти дневно.

При изгаряния напоете засегнатото място с тампон, потопен в отвара от листа на дюля. Поне десет пъти дневно правете тази процедура. А при порязвания наложете мъха от дюлята върху мястото – кръвотечението ще спре моментално!

При гастрит си направете отвара от семките на дюлята, но не ги смачквайте, а сварете цели 20-30 семки в половин литър вода! Пийте след хранене по половин чаена чашка от този лечебен чай.

дюлятаДревните са използвали дюлята за повишаване на плодовитостта. Елински обичай е булката и младоженецът да хапнат парче дюля, за да имат здраво потомство. Още през 6-7 в. дюлята е внесена в древна Гърция, Тракия и Рим от родината ѝ – района на северен Иран и Кавказ. Днес този полезен плод вирее основно на Балканите, както и в някои части на САЩ и Азия.

Бъдете особено внимателни с дюлята.

Не прекалявайте с консумацията на този плод, въпреки че е отличен вариант за разнообразие на всяка плодова диета. Комбинирайте дюлята с плодове, които имат разхлабващ ефект (например тиква), за да балансирате перисталтиката си и да не получите запек.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg