Неочаквано: медът лекува и тези инфекции

0

При заболявания на долните дихателни пътища, като бронхит например, медът се използва заради своите отхрачващи свойства. Установено е, че медът има способност да втечнява и да спомага за отделянето на бронхиален секрет, когато се добавя към запарки на следните билки: корените на бял оман, градинска ружа и сладък корен, листа от живовляк, градински чай и подбел, билка, медуница, див пелин, мащерка и цвят на червена детелина.

bilkov med

Билките могат да се използват поотделно или смесени по избор. Полезно е медът да се приема разтворен във вода, в топло мляко, в сокове от плодове и зеленчуци и в комбинация със сироп от лук и екстракт от прополис. При възпаление на гърлото могат да се правят гаргари с 5% ратвор на мед във вода, който се нагрява до температура от 37 до 43º С. Гаргарата се извършва три до четири пъти на ден. Целта на лечението е да се овлажни лигавицата, да се подобри кръвообращението и да се стимулират секретиращите жлези. Вместо гаргара е удачно течността с меда да се постави във флакон с накрайник за разпръскване и с така приготвения спрей да се пръска в гърлото. По време на лечението на остър и хроничен бронхит едновременно със спрея е препоръчително да се правят инхалации и йонофореза с мед.

Медът отдавна се използва при лечение на пневмония. Лечението с мед в този случай обикновено е спомагателно към основното лечение. Изключително ценни при лечението на пневмония са запарките, които действат отхрачващо и са комбинирани с мед. Подобно на други дихателни болести, при пневмонията също се използва мед, добавен към плодови и зеленчукови сокове. По време на лечението кашлицата спира, кръвната картина се подобрява, теглото на болния се покачва и се подобрява общото състояние на пациента. За лечение на инфекции на долните дихателни пътища много полезен е медът от липа, детелина, лавандула, мащерка, градински чай, иглолистни дървета.

med ot bor

При инфекции на долните дихателни пътища като бронхит и  пневмония се използва мед от бор и смърч. Също така е полезно да се използва такъв мед и при белодробна туберкулоза. Неспецифичната роля на меда при това заболяване може да се обясни с ефекта на общо укрепване и повишаване на устойчивостта на организма към инфекции. Медът трябва да се комбинира със сок от ряпа, хрян, алое вера, както и с други продукти, с укрепващо организма и отхрачващо действие, като червено вино, орехи, какао.

На пациентите, болни от туберкулоза, също се препоръчват за пиене запарки на билки с отхрачващо действие, а именно: листа от подбел, корен от оман и цветовете на бяла коприва, с добавен към тях мед. Положителните ефекти от приемането на мед, са намаляване на  кашлицата и повишаване на секрецията на жлезите и втечняване на бронхиалния секрет. В резултат дихателният тракт се прочиства от секретите.

Консумирането на мед е ценно, особено при децата, защото позволява изчезването на дори постоянна кашлица. Изключително полезно е добавянето на мед към билкови запарки, които намаляват дразнещата кашлица и разреждащи слузта, като листа от градински чай, листа от подбел, корен и листа от бяла ружа, мащерка, плодове от копър и липов цвят. Медът също може да се консумира разтворен във вода, мляко, плодове и зеленчукови сокове или отвара от лук. Отхрачващо действие има медът от липа, детелина, мащерка и от иглолистни дървета.

bilkova zaparka s medДозировка на билковия мед

При повечето от респираторните заболявания медът се използва орално в количество от 4 до 6 супени лъжици на ден, т.е. 80 до 120 грама 3 пъти дневно, при възрастни пациенти. При децата се прилага съответно в по-малки количества, обикновено от 3 до 6 чаени лъжици на ден, т.е. 25 до 50 грама 3 пъти дневно. Обикновено медът се използват след разтваряне в топла вода, мляко или чай с лимон, в съотношение от 1 до 2 супени лъжици мед на чаша течност, един час преди хранене. Лечението се прилага в продължение на 1 до 2 месеца и се повтаря след изтичане на поне 1 месец почивка, от 2 до 3 пъти в годината. Билковият мед се консумира 3 пъти на ден, като се разтваря във вода или мляко в количество от 25 до 50 грама на ден, понякога 60 гр на ден, съответстващо на приблизително 2 до 3 супени лъжици.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg