Рецепта за боров мед – истински природен еликсир

0

Боровият мед е истински еликсир на здравето – той е отличен лек против кашлица, пази от простуда и е отличен имуностимулант. Всъщност думата „мед“ в случая е неточна, защото боровият еликсир няма нищо общо с истинския пчелен мед, а по-скоро представлява вид сладко от борови шишарки.

Боровият мед е незаменимо лечебно средство при простуда, кашлица, гнойна ангина (смесва се мед със сода и се маже посредством марля, увита около пръста, директно върху сливиците) и други възпаления на дихателните пътища. Има силно отхрачващо и антисептично действие, помага при кожни възпаления и рани.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

сироп за кашлица от борови игличкиКак да си направим сироп за кашлица от борови иглички

Боровият мед може да се приема профилактично чист или в чай за подсилване на имунната система, подобряване на храносмилателната система и намаляване киселиността на стомашния сок. Заради този си ефект приемът на мед се препоръчва при колит, гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт. А също и при изкарани тежки болести или операции, които са изтощили организма ви.

Вкусният и полезен боров мед се приготвя от зелени шишарки, които трябва да са съвсем млади. Обикновено се берат в края на май, до средата на юни, а на по-високите места може и малко по-късно.

Ето и лесната рецепта за вкусен боров мед:

Необходими продукти:

80-100 зелени борови шишарки

5-6 л вода

5-6 кг захар

Начин на приготвяне:

Шишарките се цепват с остър нож на кръст откъм връхчето, след което се слагат в голяма тенджера. Наливат се 5-6 л вода и тенджерата се слага на котлона. Оставя се да заври и се вари толкова време, че течността да се оцвети в хубав кехлибарено-кафеникав цвят.

Охладената течност се прецежда внимателно през няколко слоя марля, след което се измерва в литри. На всеки литър течност се слага по 1 кг захар.

Сместа от борова вода и захар се слага на котлона и се вари до сгъстяване, като обикновено сладко. Внимавайте да не я преварите, така че медът да не стане прекалено гъст и да не може да се гребе с лъжица.

Готовият боров мед насипете в чисти буркани още горещ и затворете плътно с капаци. Няма нужда да стерилизирате.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg