Промените, които се случват в тялото ни, ако не пием алкохол един месец

0

Няколко чашки алкохол на празник, чаша бира или вино на вечеря или коктейли след работа с приятели – няма нищо лошо в това! Според експерти, консумацията на умерено количество алкохол понякога дори е полезна. Ето какво се случва в организма ни, ако за месец не посяхаме към чашката.

Подобрява се мозъчната функция

Системното пиене на алкохол, дори и по малко, влияе отрицателно върху функцията на мозъка. При константен прием на алкохол се нарушава работата на мозъчната кора. Мозъчните клетки загиват защото нямат достатъчно кислород. Само една чаша вино води до унищожаване на част от мозъчните клетки. Месец след като откажете алкохола, дейността на мозъка се възстановява, въпреки че загиналите клетки няма как да се регенерират. Непиенето на алкохол води и до възстановяване на работата на кръвоносната система. Това пък стимулира притока на кислород към невроните в мозъка. Подобрява се паметта, повишава се и способността ни да възприемаме повече нова информация.

Метаболизмът се нормализира

Жените и мъжете с наднормено тегло имат допълнителна мотивация да спрат алкохола, тъй като той увеличава апетита в пъти, а и съдържа много калории. Високоградусовите напитки оказват влияние и на фигурата ни. Мъжете, които пият бира, имат закръглен корем и по-големи гърди, което е функция на хормоните, които има в хмела.

алкохол

Подобрява се сънят

Повечето хора смятат, че именно алкохолът им помага да спят добре. Ето каква е истината. Във втората половина на нощта тялото активно започва да „извежда“ токсините. Това е причината да намалява времетраенето на т.нар. дълбок сън. В резултат от това настъпват смущения в съня. През първите 10 дни след отказа на алкохол ситуацията е идентична. Възможно е дори хората, които никога не са имали проблеми със съня, да се оплакват от безсъние. Но след десетия ден без алкохол обаче, сънят се подобрява.

Сърдечносъдовата система влиза в ритъм

Токсините от разграждането на алкохола в тялото ни причиняват нарушения на сърдечния ритъм. Кръвното се повишава, а поради сгъстяване на кръвта може да се стигне и до запушване на кръвоносните съдове. Спрете ли алкохола за месец, ще отслабите значително натоварването на сърцето. Това от своя страна ще намали риска от развитие на хипертония и атеросклероза. Резултатът е нормализиране на пулса.

Възвръща се вкусът

Вкусовите рецептори притъпяват в резултат от консумацията на алкохол. Обонянието също страда от приема на алкохол. До третата седмица след отказа от спиртните напитки ще започнете да усещате по нов начин ароматите и вкусовете.

алкохол

Щадят се устната кухина и зъбите

Алкохолът уврежда не само вътрешните органи. Той оказва пагубно влияние и върху зъбите. Сухотата в устата при всекидневно пиене на алкохол, се дължи на нарушеното слюноотделяне. Липсата на слюнка разрушава зъбния емайл и увеличава риска от кариес. Това са бавни процеси, но дори месец без алкохол е достатъчен за възстановяване на здравето на зъбите.

Подобрява се състоянието на лицето и кожата

Обривите и кожните раздразнения ще изчезват, ако за месец спрете алкохола. Тенът ви ще е равномерен, а старческите петна ще избледнеят. Торбички под очите и подуване на лицето са другите неприятни промени, от които ще се отървете. Кожата ви отново ще засияе. А причина за всичко това е възстановяването на водния баланс в тялото ни, както и нормализирането на кръвообращението.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg