Методът на Да Винчи за бърз и здравословен сън

0

Наспиването играе важна роля за кондицията на човек особено през работната седмица. Недоспал човек – жив дявол! Знаете ли, че има варианти за къс, но здравословен сън, който да не се отрази по никакъв начин на качеството на Вашия живот, а спечеленото време да използвате за своето самоусъвършенстване.

здравословен сънЗнаете ли как геният Леонардо Да Винчи е почивал пълноценно само с час и половина сън на денонощие? Великият творец е прилагал специална техника в продължение на дълги години. Методът му се казва „полифазен сън“ – етикет, даден от учените в съвремието ни. При него е бил нужен сън в рамките само на 90 минути, но пък с тази почивка прочутият италианец се е чувствал добре.

Леонардо Да Винчи е разпределял своя сън на периоди – на всеки 4 часа е спал по 15 минути. През другото време той е работил над своите изобретения и творби, които е оставил за поколенията като безценно културно наследство. Техниката за къс сън Да Винчи е прилагал с години, а според летописите, той не е чувствал никаква умора.

Всеизвестен е фактът, че след качествен сън хората са пълни с идеи и най-продуктивни. Установено е още, че работоспособността се увеличава рязко при събуждане след кратък сън в цикъл от по четири часа. Основната причина са именно късите, но пълноценни почивки.

Т.нар. полифазен сън има разновидности, които са прилагани през годините от различни хора по света. Вижте най-добрите варианти:

everyman (от английски език – „обикновен човек“) представлява сън между от 90 до 180 минути на нощ, след което три 20-минутни съня през деня ;
uberman (по Фридрих Ницше) е спане на всеки 4 часа по 20 минути;
– Великият изобретател, инженер и физик Никола Тесла е имал също интересен режим – едва два часа сън през нощта и 20-минутна дрямка следобед;
dymaxion (съкращение от dynamic, maximum, ion) е половинчасова дрямка на всеки шест часа;
siesta (исп. – дневен сън) е петчасов сън през нощта с час и половина следобеден сън.

здравословен сън

Важно е да знаете, че разновидностите на полифазния сън може да не са добри за Вашия организъм, тъй като всеки човек е различен. Ако искате да предприемете избран от Вас режим, добре е да се консултиране с лекар, а ако решите да го спазвате на своя глава, не е добре да шофирате, нито пък да вземате кардинални решения, докато не се уверите изцяло, че не чувствате умора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg