5 храни, които ни пазят от белодробни болести

0

Заради пандемията от новия коронавирус безброй експерти съветват хората да се самоизолират и да мият ръцете си със сапун и вода. Тези мерки несъмнено са полезни, но е добре да не забравяме, че COVID-19 атакува дихателната система и затова трябва да се погрижим за белите си дробове, пише авторитетното издание „Медикъл дейли“. Редица полезни храни предпазват от дихателни заболявания. Ето с какво може да се заредим.

Чесънът има противовъзпалителни и антиоксидантни качества и може да помогне да предпазим белите си дробове от оксидативен стрес. Известно е също, че намалява риска от белодробен рак.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

естествени, природни антибиотици10 природни антибиотици, които борят тежки инфекции

Зеленият чай е богат на полифеноли и антиоксиданти, които потискат растежа на раковите клетки в белите дробове. Редовното пиене на зелен чай също предотвратява развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Ябълките държат коронавируса далече. Това се дължи на фитохимикали, които могат да намалят възпалението и оксидативния стрес. Така могат да засилят белодробната функция.

ябълкови семки, ябълка, семки на ябълкаЕто какво се случва с тялото Ви, ако сдъвчете и глътнете ябълкови семки (видео)

Сьомгата е добър източник на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини и може да помогне за здравето на белите дробове. А има и отличен вкус.

Листните зелени зеленчуци като спанакът, руколата и кейлът (вид зеле) са пълни с полезни фибри, минерали, антиоксиданти и витамини и всички поддържат добрата форма на белите дробове.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg