Ето какво се случва с тялото Ви, ако сдъвчете и глътнете ябълкови семки (видео)

0

Спомняте си английската максима

Една ябълка на ден пази доктора далеч„,

нали?

Как трябва да се ядат правилно ябълките – цели заедно с корите и семките или внимателно обелени, изчистени и нарязани?

В последно време се предлагат всевъзможни домакински уреди като сокоизстисквачки, които могат да изцедят сока на целия плод, а също и чопъри, които раздробяват всичко на дребни частици, дори ядките. Ако си направим фреш с недобре почистени ябълки и семките им попаднат вътре, ще погълнем най-малко по 5 ябълкови семки.

ябълкови семки, ябълка, семки на ябълка

Семената на ябълките съдържат Амигдалин. Това е химично съединение, което се разпада на глюкоза, бензалдехид и силно токсичния и смъртоносен в определени количества хидрогенен цианид. Това е вид защитна реакция на самите семена, чиято цел е не да бъдат изядени от различни животни, а да успеят да останат цели и непокътнати в земята и да се развият в плодни дървета. На базата на водороден цианид са разработени отровни бойни вещества, използвани през Втората световна война, а също и във войната между Иран и Ирак през 1980 г.ябълкови семки, ябълка, семки на ябълка

Едва ли ще прозвучи успокояващо, но подобни токсични цианиди се съдържат също и в горчивите кайсиеви ядки, горчивите бадеми, костилките на черешите, прасковите, сливите и още много растения. Познатият горчив дъх на бадемите идва именно от Амигдалина. Но отровното вещество не е лесно достъпно. Погълнати цели, ябълковите семки преминават през цялата храносмилателна система и излизат напълно непокътнати, благодарение на твърдата си обвивка. Разбира се, ядките на кайсиите и бадемите са също добре защитени с твърди черупки.

За дребните птици, домашните любимци и малките деца с ниско телесно тегло ябълковите семки биха оказали някакво негативно влияние, но ако бъдат приети над определен брой.

Въпреки че цианидът се съдържа и в костилките на черешите, то притеснителното в случая не е в поглъщането на отровното вещество, а в опасността от задушаване. Възрастни хора са дъвкали нарочно количества от 20-40 горчиви кайсиеви ядки, но при тях не е имало случаи на натравяне.

Все пак, експерти са направили математическа зависимост за фатални последици от приема на ябълкови семки:

1 грам ябълкови семки = 1-4 мг амигдалин.

Ако се сдъвчат = 0,06 – 0,24 мг цианид.

Леталната доза от цианид от кайсиеви ядки = 0,5 – 3,5 мг / кг телесно тегло.

ябълкови семки, ябълка, семки на ябълкаЗа ябълковите семки няма изведени статистики, но фаталните последици зависят не само от телесното тегло на погълналия ги, а също от индивидуалната поносимост и дори вида на ябълката.

При малко дете с тегло 9 кг, са нужни от 19 до 529 грама ябълкови семки или 27 – 756 броя семки. Ако в една ябълка има средно по 5 семки, то счуканите и сдъвкани семена на 5-6 ябълки, вече могат да бъдат сериозен повод за притеснение.

За възрастен индивид с тегло 68 кг, леталната доза е 142-3 700 грама ябълкови семки, или 203 – 5 700 броя семки (семената на минимум 40 ябълки).

Чували ли сте за витамин B17?

B17Той също е свързан с ябълковите и кайсиевите ядки и по-специално с цианида Амигдалин. За пръв път витамин B17 се използва като антираково вещество в Русия през 1845 г., а в САЩ през 1920 г.

Първоначално се приема под формата на таблетки, но бързо се установява, че подобен прием води до цианидова токсичност и опасност не само за здравето, но и за живота. През 1950 г. Ернст Кребс създава Лаетрил. В крайна сметка, неговата полза в борбата с рака не е доказана.

Известни са истории за богати фармацевтични компании, които имат интерес болестта рак да съществува, за да продават лекарствата си. Тъй като не успява да докаже ефективността си като лекарство, към днешна дата въпросният

Лаетрил или Амигдалин може да намерите и купите под името B17.

Вече сте наясно, че

ако изядете ябълката цяла, заедно със семките и ги сдъвчете, това няма да ви убие или навреди.

ябълкови семки, ябълка, семки на ябълкаДали обелките са полезни, зависи от начина на отглеждането r; и подготовка за транспортиране на плодовете. Знаете ли, че обелките са два пъти по-полезни от вътрешността на самата ябълка. В тях се съдържа урсолова киселина. Тя поддържа нивата на кръвната захар и холестерола.

Още през 2011 г. учени доказаха, че хапването на ябълки с корите, е един от малкото естествени начини да си набавим въпросната полезна киселина.

Урсоловата киселина неутрализира процеса на увреждане на мускулите, който се наблюдава при възрастните хора – т.нар. мускулна дистрофия. Вижте повече за полезността на урсоловата киселина във видеото:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg