Прага – вкус на свобода и неповторима епохалност

0

Прага! Град, за който са написани хиляди статии, очерци и вълнуващи пътеписи. Изчаках спомените ми за столицата на Чехия да отлежат поне със седмица, за да мога да осмисля къде бях за два дни. Дни, изпълнени с онази енергия, която само едно зряло общество може да съхрани и развие. Дух, непримиримост, стратегически национализъм – в никакъв случай не краен, но достатъчно изявен, за да остави усещането за нация, идентичност, уважение към историята.

Не успях да премина през всичките 18 моста над река Вълтава, но и два ми бяха достатъчни, за да прекося епохи, които никой не иска да забрави. Времена славни, места одухотворени, съхранили еклектиката на времепространството… Прага!

Прага

Прага от позицията на замъкът Храдчани

Неизброими са приказните кули, които се извисяват като копия на епохалността, с прецизната им изработка и отношение към миналото.

Наричат Златна Прага Градът на стоте кули.

Повече са, толкова повече, че само един ден ще Ви е нужен да обикаляте красивите улици в старинната част, вперили високо взор.

Прага

Очите остават благодарни, а душата – уморена, копнееща за чаша медовина или греяно вино в хладните нощи, след като е запечатала дълбоко в себе си атмосферата на миналото. Прекосих и вечерта, и през деня Карловия мост, който свързва старинните квартали на града – Старе место и Мала Страна. Очарованието не секваше.

 

Дълъг малко повече от половин километър и широк девет метра и половина, мостът има 16 арки, а по протежението му може да видите 30 скулптури – всички каменни, с изключение на централната, която е метална.

В Прага са живели Хабсбургите, избрали по-късно да се установят във Виена – непонятно защо, поне за мен. Оставили са наследство, което и до ден днешен привлича туристи от целия свят тук, в сърцето на Европа.

Прага

На един от хълмовете над Вълтава през социализма се е издигал паметник на Сталин. Монументът бил разрушен по управлението на Хрусчов.

Майкъл ДжаксънПрез 1996 г. на мястото му бил издигнат паметник на легендарния Майкъл Джексън, който обожавал Прага. Джако дошъл на турне в чешката столица на 3 септември същата година и останал цели пет дни.

Грандиозното шоу се състояло на 7 септември, а над 130 000 фенове на звездата пристигнали в Прага от всички краища на света.

Краля на поп музиката бил настанен в президентския апартамент на хотел „Интерконтинентал“, откъдето имал гледка към монумента си.

По-късно, на местен референдум се решило паметникът на Джако да бъде премахнат от парка Летна, тъй като не се вписвал в концепцията на старинна Прага.

На мястото днес е останал само внушителният метален Метроном, а гледката от това място към пражките потайности ще бъде винаги все толкова възхитителна.

 

Повод за моето посещение в Прага беше конференция на най-големия местен застрахователен брокер – Renomia, чиято дейност се развива в над 30 държави по целия свят, включително и България. Гала вечерята на двудневния форум беше във френския ресторант на Obecni Dum – сградата, в която на 28 октомври 1918 г. е била обявена Независимостта на Чехословакия.

Прага

Архитектурата на Obecni Dum е в стил Арт Нуово, а в края на 14-ти и началото на 15-ти век на това място се е издигал Кралският дворец. В зората на миналия век той е бил разрушен, за да бъде издигнат на негово място днешният културен център, свързан с Барутената кула – един от входовете към Стария град. Външността на Obecni Dum е украсена с гигантска гипсова мазилка и алегорични статуи, изработени от Карел Шпилар.

Прага

Obecni Dum и Барутената кула

Перлата на интериора е концертната зала на Прага – Залата на Сметана (Бедрих Сметана – най-прочутият чешки композитор – 1824 г. – 1884 г.). Таваните и стените във вътрешността на Obecni Dum са декорирани от популярни местни художници през първото десетилетие на 20-ти век, сред които и Алфонс Муха.

Прага, Залата на Сметана в Obecni Dum

Прага, Залата на Сметана в Obecni Dum

Почти от всеки ъгъл в старинните квартали на Прага се усмихват ретро автомобили, които със съблазнителна и лъскава осанка Ви приканват да направите опознавателен тур на този очарователен град. Къщичките на коледните базари в края на март и началото на април вече са декорирани с пролетни украси, а ароматът и вкусът на местните месни специалитети и очарованието на ръчно изработените сувенири няма как да не Ви впечатлят.

Един от символите на Златна Прага е и астрономическият часовник Орлой, който датира от 15-ти век. Освен точното време, той показва разположението на зодиакалните съзвездия, движението на планетите около Слънцето и броя дневна светлина всеки ден. Атрактивна е т.нар. Разходка на апостолите – на всеки кръгъл час двете миниатюрни порти до часовника се отварят, а 12 цветни фигурки обикалят в кръг.

Легендата разказва, че майсторът на Орлой – Хануш, е трябвало да бъде ослепен, за да не може да повтори никога повече творението си. Последното му желание преди неговия свят да потъне във вечен мрак, било да види часовника си за последен път. Успял да го повреди, а повече от век след това никой не е успял да го настрои.

Ремонтът му бил неизбежен. Освен настройката на Орлой, прочутият майстор-художник Йозеф Манес нарисувал през 1865 г. и календарния му циферблат. За нещастие, Манес починал малко, след като завършил работата си. Според местните, това се случило заради прокоба, която тегнела над астрономическия часовник – всеки, който се опитал да го поправи или промени, полудявал или умирал.

 

Не знаех, а сигурно и Вие, че луковиците на първите лалета на континентална Европа са били посадени не в Холандия (която се слави като страната на лалетата), а именно в градината на замъка Храдчани в Прага, донесени като подарък на краля от Константинопол преди много векове.

Прага

Замъкът Храдчани е построен през 9 век на едноименния хълм в Прага. Смята се, че това е най-големият замък в света – 570 метра дължина и 130 метра ширина.

 

Има градове, които трябва да се видят на определена възраст, за да се усетят най-добре. Да опиташ прочутата по цял свят местна бира (препоръчвам тази с вкус на шоколад), докато небрежно наоколо се носи ефирно туристическо жужене…

Всеки сам трябва да преживее своята Прага – необятна, неземна, многоцветна!

На Карловия мост историята среща модернизма 🙂

Публикувахте от Kostadin Filipov в Понеделник, 27 март 2017 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg