Защо ни е необходима жена президент?

0

Публикуваме позиция, пристигнала до екипа на ДЕЛО от д-р Николай Георгиев

Жена за президент не е само политическа закачка, а възможност, която не трябва да се пренебрегва твърде лесно. Свикнали сме да възприемаме, че президентът трябва да е мъж, една политическа инерция, която трудно се преодолява. В същото време обаче не трябва да забравяме, че в политиката жените не изостават по нищо спрямо мъжете. Разбира се, че президентската институция не е място, където трябва самоцелно да се търси мъж или дама, а най-достойният. Именно поради тази причина нежният пол не трябва да бъде изключван с лека ръка.

Вигдис Финпогадоухтир

Вигдис Финпогадоухтир

Малко известен факт е, че Вигдис Финпогадоухтир е четвъртият президент на Исландия. Тази дама с твърде сложното за произнасяне име е първата жена, избрана за държавен глава в света – втората жена-президент в света след Исабел Перон, без избори наследила от съпруга си президентския пост в Аржентина. В тези и други държави отдавна на дама президент не се гледа с насмешка, както за съжаление е у нас. Просто в България винаги нещата се случват с известна доза закъснение.

Полът не е определящ в политическите дебати на запад, но на изток, а най-вече в България все още битува схващането, че президентът и министър-председателят трябва да бъдат само в мъжки род. Да, родната граматика не допуска думи като президентка или министър-председателка, но това далеч не означава, че дама не може да поеме управлението на страната. Щом има министри – жени, то каква е причината да не погледнем и на сериозно за темата – дама да представлява страната ни.

Темата е прекалено сериозна, за да минава само и изцяло под знака на хумора и забавата. Нека да не робуваме на клишетата, а да търсим най-достойните хора, включително и сред нежния пол. Вече дадохме жена президент на Бразилия в лицето на Дилма Русев, а защо това да не се случи и у нас?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg