За кожата на един Венелин

2

Венелин Петков не ми е приятел, дори не го познавам. Не съм застъпник на bTV. Факт е, че медията допусна сериозна грешка в нощта на 13-ти ноември. И все пак… защо „изядоха“ Венелин Петков?

Господари на ефира“ по дефиниция е предаване, което се „храни“ от грешките на другите. „Върша си работата“ е обикновеното обяснение на „колегите“ за това, което се излива в ефира. Дотук добре… Къде злобно, къде шегаджийски, гафовете лъсват и отдавна в гилдията се знае, че грешките рано или късно излизат със съответния коментар (вероятно едничка радост на сценаристите на шоуто). Кошмар за всички водещи, репортери, редактори и хора, които си вадят хляба с предоставяне на информация по един или друг начин.

Това, което ме кара да пиша тези редове е съвсем първичния ми гняв – към „Господари на ефира“. В случай, че сте забравили това е външна продукция на Нова телевизия – по една случайност пряк и може би единствен конкурент на bTV. Венелин Петков стана жертва на поредния „Златен скункс“… Нима?!? Дали не е просто разчистване на сметки? Дали не е просто борба за рейтинг на гърба на „другия“?  Къде е границата между манипулацията и истината? Защо гоните един човек, само и само да ви каже каквото искате да чуете? А какво е това, което искате да чуете? Нещо явно е изчезнало от страната на българските медии и журналисти.

Бизнес етиката отразява философията на бизнеса, която определя основните цели на дружеството. В по-широк смисъл „етика“ са правилата и стандартите, които управляват нашите всекидневни решения. Понятието често се приравнява към съвестта или опростеното чувство за „правилно“ и „погрешно“. За много от нас етиката е вътрешен код, който подрежда поведението ни, спрямо семейното възпитание, вярата, традициите, обществените закони, и личните нрави.

Всичко това се е изпарило от света на българските телевизии… За справка:

Какво виждате? Боби Ваклинов в действие. Говорител и последен рупор на общественото мнение. Откога така? Въпрос: „Защо не казахте и дума?“, „Защо не пуснахте Скрол (правилната дума е „крол“)? „Защо се издънихте?“ И какъв отговор очаква? Сега погледнете нагоре в параграфа, посветен на бизнес етиката.

Следва серия от въпроси:

Защо Нова телевизия задава въпроси относно адекватността на отразяването на събитията по bTV?

Откога на Нова телевизия им е работа дали късните новини на bTV са на запис? (да не забравяме, че именно Нова телевизия „патентова“ новините на запис)

Как си позволяваш да се изживяваш като последна инстанция и последна точка във всяко изречение?

От кога бизнес конкуренти се разправят в ефир?

Откога бизнес конкуренти направо насилват един човек, причаквайки го в тъмна доба, неизвестно къде, за да го хванат в неудобно положение?

Къде в учебниците пише, че е възможно колеги от един бизнес, пък макар и конкуренти да ползват подобни прйоми?

Как стана така, че вместо тежко мълчание, се „снабдихме“ с много „разбирачи“, които изведнъж изказаха „компетентно“ мнение за новините в телевизията, дадоха категорична оценка от вида „как може да са на запис“ и други подобни?

Венелин Петков, bTv, Господари на ефира, Нова телевизия, Златен Скунтс, Боби Ваклинов

С други думи това, което виждам е, че зад този Скункс прозира реваншизъм, крайно озлобление, липса на каквато и да било етика и елементарно заяждане. Етика, морал… това е въпрос на управление на компаниите, които ИМАТ философия. А и може ли да оставим оценката за работата на телевизиите на зрителите? Не на „Господарите“?

автор за delo.bg: Паолина Тотева Паолина Тотева, Венелин Петков, Скункс, Господари на ефира

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Блясъчко на

    За съжаление Господарите са прави, а и името е Скрол, не крол – идва от scroll(Свитък) , за повече инфо, https://en.wikipedia.org/wiki/News_ticker, http://www.dailymotion.com/video/x327lsr

    Колкото до новините, една уважаваща медия не може да си позволи това. Дори и да си записал емисията, коригирай грешката си, признай ако не я коригираш не се прави, че нищо не се е случило. Защото ако не искаш да признаеш, че е на запис значи не е трябвало и се притесняваш от резултата. Нали?

    • Георги на

      Точно името е крол, защото върви от хоризонтално и минава обикновенно в нашия свят от дясно на ляво (в арабския на обратно), а скрол са финалните надписи (свитък) и вървят хоризонтално от долу на горе…

Коментирай в Delo.bg