Град в Италия плаща на жителите си да пътуват до работа с колело

0

Една малка и кокетна община в Западна Италия въвежда пилотна схема за опазване на чистия въздух и подобряване условията за живот в района. Градчето се нарича Масароза, намира се в регион Тоскана, в крайбрежния район на провинция Лука, наречен Версилия.

Общината, в която живеят около 22 500 души ще плаща на своите жители, за да пътуват до работното си място не с колите си, а с велосипед. Местният парламент е преценил, че ще дава на изминат километър по 25 евроцента, но лимит от 50 евро на всеки един колоездач месечно. Така хората, които искат да приемат това предизвикателство и да отиват с велосипед на работа, може да припечелват допълнително по около 600 евро годишно.

Италия, велосипед, работа

гр. Масароза, Италия

Масароза се гордее с пилотния си проект, тъй като това е първата по рода си схема на Апенините. 50 служители ще участват в едногодишната програма. Предвижда се да бъде използвано апликация на смартфон, за да бъде отчитано и записвано пропътуваното разстояние на ден.

Добрата инициатива е финансирана от санкции, събрани заради пътни нарушения в градчето. По закон парите от глобите трябва да се реинвестират за безопасността по италианските пътища.

Италия, велосипед, работа

Според общинският съветник в Масароза Стефано Натали:

„Платформата ще стимулира хората да направят така, че мястото, в което живеят да се превърне в доста по-приветливо и чисто място за живот.“

По думите на Стефано Натали този нов начин на придвижване ще означава по-малко задръствания по улиците, както и допълнителни ползи за здравето.

Италия, велосипед, работа

Очакванията на федерацията „Приятели на велосипедите“, подпомагаща идеята на Масароза са, че и други градове в Италия да последват примера на тосканската община. Сходна схема била приложена и преди година в съседна Франция. Там резултатът не бил задоволителен. След края на кампанията хората, които решили да карат колело, предпочели да се возят с градския транспорт, а не с личния си автомобил до работното място.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg