Внимавай какво си пожелаваш, може да се случи

0

Срещнах Талха Ахмед в Медицинския университет в Пловдив. Беше много ентусиазиран, че ще учи в България и ще срещне много нови приятели тук. Сподели, че само една седмица е в страната ни, а вече семейството много му липсва. Искаше да литне само за ден, да ги прегърне и да се върне. На 18 години, не се е отделял от тях до момента.

Помагам на много чуждестранни студенти да се настанят и адаптират. Приятели сме с много от тях. Така се свърза с мен и Талха. Намерихме подходяща квартира. С ентусиазъм започна да подрежда и подготвя дома си за следващите шест години.

Три дни по-късно се обади много разстроен. Въпреки че е положил успешно приемния изпит и агенцията, с която е дошъл е дала гаранция 99%, той се оказва в онзи един нещастен процент и просто не е приет.

„Внимавай какво си пожелаваш“, казва той. „Може да се случи. Както стана с мен. Много исках да видя семейството си и ще стане скоро. Но не очаквах по този начин. Когато се молиш на Бог или Аллах трябва да си много конкретен в исканията. Той винаги чува молитвите.“

Така започнахме естествено да говорим за религиите.

„Виждам, че в офиса си имаш икони, а си лайф коуч“ – каза Талха – „Значи вярваш. Добър човек си. Вярващите са добри хора, които не биха отнели живота на никого, не биха наранили никого, не биха диктували как да живеят другите. Помагат безусловно. На това ни учи Коранът.

Терористите създават друга грешна представа за мюсюлманите. Истинските мюсюлмани са много работливи, чисти хора, почитащи Бог и хората.

Родината ми е Пакистан, но съм роден в Англия. Цял живот съм живял там. В нашите семейства, които са много вярващи, вече има много комбинации между християни и мюсюлмани. Живеем в модерно общество. Аз нямам проблем да посещавам и църкви.

Нашата религия трябва да бъде любовта, която обединява, а не разделя хората.

Родителите ми ме подкрепиха в решението ми да уча медицина. Лекарят трябва да е състрадателен, с мисия да помага. Това е хуманна професия. Бих останал да практикувам и в България. Хората тук са много приятелски настроени. Въпреки че фирмата, с която дойдох, ме подведе, аз не спирам да вярвам в това че българите са добри хора и бих се радвал февруари да започна да уча в Медицински университет в Плевен, макар че се влюбих в Пловдив. Причината толкова чуждестранни студенти да избират да учат медицина в България е високото ниво и все пак по-достъпните такси и живот. А и тук определено е спокойно и много по-безопасно! Ще се върна в България, с много любов! А Вие внимавайте какво си пожелавате! Сбъдва се! Аз вече знам – ще уча в България!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg