Въоръжен до зъби свят

0

Темата за агресията вече не е просто повод за размисъл. Тя е инплантирана в живота ни подобно чип, чийто механизъм тихичко тиктака и отброява бавно дните до един предизвестен край със страховитата дума апокалипсис. Жестокостта на терористичните атаки В Париж хвърли в смут християнските ни души, разбута из основи цивилизованата ни чувствителност. Защо това се случва? Къде са корените на злото? В какъв, за Бога, свят живеем?

оръжие, война, атентати, оръжиеБегъл поглед върху статистиката за наличното в света оръжие, всяка мисъл за християнска действителност отива точно там – по дяволите. Фактите не само са стряскащи, те са чудовищни! Броят на огнестрелните оръжия през последните години е нарастнал на почти милиард! От тях само около 226 милиона са във владение на силите за сигурност (армия и полиция). Останалите са притежание на частни лица, и то без да се броят самоделките и ретро оръжията. Оказва се, че ние всъщност сме едно доста добре въоръжено човечество. Ясен белег, че претенциите на съвременната цивилизация да бъде „цивилизована” са по-скоро имагинерни. Всяка година се произвеждат близо 12 милиарда куршуми, достатъчни за убият всеки жител на планетата – два пъти…

Още малко статистика. Безмилостна статистика. Жертвите на нападения с огнестрелно оръжие годишно са не по-малко от 1 360 000, от тях 340 000 – с фатален край. В някои региони от света пък данните са досущ като от филм на ужасите. Бразилия, например, води класацията за най-много убийства чрез разстрелване – 35 000 годишно. В някои райони на САЩ цифрите са 100 пъти повече от средното за света. Това ли е лицето на… американската мечта? В страната на демокрацията, където почти всеки притежава пистолет, броят на самоубийствата е повече от 20 000 на година.

САЩ са лидери и в броя на притежаваните оръжия, и в тяхното производство, възлизащо на около 38 милиарда. През 2013 г. 1075 младежи под 19-годишна възраст са били фатално простреляни, 37 от тях под 5 години (повече от загиналите американски войници в конфликтите в Ирак или Афганистан). Обратната страна на монетата – Исландия, където полицията патрулира без оръжие, а притежателите на огнестрелни оръжия са само един процент (първият случай със загинал от полицейски куршум в цялата история на страната е от 2013-та)!

През 2014 г. Правителството на САЩ декларира липса на почти 43% от оръжията (около половин милион броя), дадени на Афганистанската национална армия. По същия начин Пентагона „губи следите” на 190 000 пушки и пистолети в Ирак. Губят се следите и на военната помощ за Йемен тази година – 500 милиона долара.

Никой не знае къде са „потънали” и „изпарили” тези оръжия…

Идентични на „загубените” автоматични оръжия са били открити в застреляни талибани и ислямски екстремисти в Ирак и Сирия.

оръжие, война, атентати, оръжиеВ същото време и другата статистика е стряскаща, тази за жертвите от терористчни атаки. Те са достигнали 32 658 души миналата година – ръст с 80%, предаде ДПА, цитирайки доклад на анализаторската група Института за икономика и мира. Същата година в 11 държави е имало над 500 убити от терористи. Най-пострадалите държави са Нигерия, Сирия, Пакистан, Афганистан, Кения.

Въоръжаването на населението в глобален мащаб е невиждано, въпреки стриктните закони в някои държави като Англия, Ирландия, Исландия. Където има много оръжия, там и агресията и убийствата са повече. В пъти. Техният брой се увеличава, ще се увеличава и броя на терористичните посегателства. Очевидно е, че вече не е само битка между две религии. Едната битка е сблъсъка между цивилизацията и мракобесието на изостаналостта във всяко отношение. Терористите са хора, които не могат да понесат тежестта на цивилизацията, на огромните технологични постижения. От друга страна, самата цивилизация е в битка със себе си, създавайки немислим за представите арсенал, способен да ни убие… по два пъти…

Християнски ли е светът, в който живеем? С каква съвест ще защитаваме ценности, които не съществуват вече? Агресията е всепроникваща, заразна, дебне ни от всеки ъгъл. Тероризмът има няколко лица – едно от тях е собственото ни…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg