Улица в София увековечава Николай Добрев

0

Николай ДобревВ навечерието на първи февруари – денят, в който се почита паметта на жертвите на комунистическия режим delo.bg разбра интересна, но противоречива новина. Улица „Семафорска“ в столичният район „Надежда“, вече носи името на бившия вътрешен министър от кабинета „Виденов“, вече покойният Николай Добрев.

Каква е историята на това странно единомислие между ГЕРБ и БСП в столицата?

Калоян Паргов

Калоян Паргов – председател на БСП – София, общински съветник в СОС

Калоян Паргов – председател на БСП – София, общински съветник в СОС

delo.bg: Г-н Паргов, тези дни попаднахме на Решение на СОС, с което улица „Семафорска“, в р-н „Надежда“ се преименува на ул. „Николай Добрев“. Какво историческо послание носи това решение?

КП: Преди 4 години имаше идея да бъде кръстена улица на името на Николай Добрев. Тогава, през 2010 г. направих такова предложение, което обаче не получи подкрепа – и ГЕРБ, и Борисов не го одобриха. Тогава политическата ситуация беше такава, че не се стигна до гласуване. След 4 години с кмета на р-н „Надежда“ (Димитър Димов е кмет, издигнат от ГЕРБ), отново направихме постъпки и идеята беше приета. Решението на СОС влезе в сила на 01.12.2014 г.  Идеята е през октомври по случай годишнина от рождението на г-н Добрев да се направи официално откриване.

delo.bg: Във времена на силно разединение и остро политическо противоборство между двете партии, идеята за единомислие на БСП и ГЕРБ, дори и при гласуването на такова решение, буди доста въпроси. Не сте ли съгласен?

КП: В онези бурни времена 1996 – 1997 година, когато страната е била на ръба на гражданска война, този човек е пренебрегвал личните и партийните си интереси.

delo.bg: Знаете обаче, че има и коментари, свързани с достоверността точно на тези събития…

КП: Николай Добрев е взел държавническо решение – да не допусне ескалация на решението. Той го е преживял много тежко и след време това се отразява на здравето му. Дължим му уважение и признание.

delo.bg: И все пак БСП и ГЕРБ да гласуват еднакво… Това е също историческо…

КП: ГЕРБ показа зряло поведение и взе решение, свързано с историята на България. Това е признание за историческия принос на Николай Добрев.

Димитър Димов

инж. Димитър Димов – кмет на р-н „Надежда“ от 2007 г.

инж. Димитър Димов – кмет на р-н „Надежда“ от 2007 г.

delo.bg: Г-н Димов, за доста хора участието на кмет, издигнат и одобрен от ГЕРБ, в предложението за преименуване на улица на името на покойния Николай Добрев, е доста рисково и екзотично начинание…

ДД: Първо искам да подчертая, че не искам да се вкарва политически контекст в това действие. Когато поех поста на районен кмет в р-н „Надежда“, едно от първите неща, които видях е кметският кабинет в старата сграда на общината. Никой от моите предшественици не си беше позволил да го пипне след него. Не си позволих и аз. Имаше едно огромно уважение към този човек. Той е направил много за района.

delo.bg: И въпреки това е имало противници на идеята и то от ГЕРБ преди 4 – 5 години. Какво се промени?

ДД: Хората го помнят с добро. Имаше период, в който този проект се замрази, заради сериозните политически противоречия. Но, нещо се промени и улицата вече е факт.

delo.bg: А това, че все по-често се говори за различни трактовки на този етап от историята, за това, че фактите са изопачени по някакъв начин?

ДД: Аз уважавам Николай Добрев и като политик и като държавник. За това, което направи през онези години.

delo.bg: Но през 2013 – 2014 г. политическата обстановка беше не по-малко тягостна. Какво се промени?

ДД: Нямам представа, но това показва отношение и уважение. Тук, в р-н „Надежда“, хората го уважават много. Тук при нас няма противопоставяне. Работим много добре и се разбираме.

Николай Добрев

Николай Добрев и Георги Първанов направиха партиен компромис във връзка с идващата нова власт в лицето на президента Петър Стоянов. Компромисът през 1997 г. върна доверието в БСП след по-малко от 5 години.

Николай Добрев е член на Българската социалистическа партия.

От 1988 до 1990 година е кмет на община „Надежда“ в София. Той е министър на вътрешните работи на България през 1996-1997 година.

Играе важна роля по време на политическата криза в началото на 1997 година.

На 8 януари парламентарната група на БСП му възлага да състави ново правителство, след пълния и непоправим провал на „Кабинета Виденов“ и на 28 януари той официално получава мандат от президента Петър Стоянов. След противоречиви исторически факти, на 4 февруари се отказва от него. Умира от рак през 1999 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg