Трубадури с цветни имена

0

Има добри песни, има лоши песни, има безразлични песни, има и такива, от които ти се драйфа, а има и такива, след които ти се посещава тоалетната с нескромна цел. Примери да искаш – Killing me softly, Proud Mary, Life is life, Delilah-та на Том Джоунс, предизвикваща, а може би и вдъновена от обилна диария, от по-новите неща Селин Дион и My heart will go on, Адел и Rollin in the deep и т.н. Но сред тези „върхове“ на музикалния комерс няма как да не включим и изнасилвания на милиони конкурси от кой ли не кънтри хит на Доли Партън, познат ни най-вече от кавърверсията на покойната „The Voice“ Уитни Хюстън – „I will always love you“. Голям хит, голямо нещо! Вечно зелена и актуална във всички музикални формати и състезания. Някъде добре, някъде зле, но понякога направо омазана.

Невена Цонева – момичето, копнеещо за музикална слава, но стоящо напълно анонимно с музикалното си АЗ надмина всички изпълнения на кънтри шлагера, което ухото ми е чувало. Накратко Невена се яви на зрелищния конкурс „Нова вълна“, на който претърпя тотално фиаско след победата си в първия Мюзик айдъл у нас.

Това й стана навик, никого не учудва тук. В Сочи, севлиевската Уитни Хюстън представи кавър версия на „I will always love you“ с… фолклорни елементи, щипки балканто, а на места и с откровен гюбек. Тотална безвкусица, която нито отговаря емоционално на композицията, нито има каквато и да било художествена стойност – нещо средно между Бистришките баби, Лили Иванова и Ку-Ку бенд. Да, същият този бенд, който безцеремонно и без никаква деликатност слага където трябва и където не традиционни български фолклорни мотиви.

Невена Цонева, I will always love you, Нова вълна

Опитите, както сте чули от изпълненито на Невена (ако не сте, Ви предлагаме да го чуете по-долу) не винаги са успешни, а в случая са си направо катастрофални. „Винаги ще те обичам“ с тромпета на Гъмзата, кабаретната и помпозна визия на Невена и фолк ритмите си е комично, както и да го погледнеш, а на всичкото отгоре не изглежда никак, ама никак сериозно. Вместо да катери върхове след победата си в първия сезон на Мюзик Айдъл, Невена слезе дори и под нивото на Валентина Хасан с нейното „блестящо“ „Кен лий“ от кастингите на същото това музикално шоу!

Толкова ли свършиха песните, че си губите времето да разваляте и без това достатъчно изнасилвани и амортизирани евъргрийни? И това не е за първи път! В последното издание на Гласът на България, отново продуцирано от екипа на Слави Трифонов, хубавата Невена отново ни поднсе своя шедьовър – Уитни Хюстън по български и след като никой не я хареса, се фръцна и се отказа. Че защо изобщо ти беше да участваш!? Професионалист си, гаджето ти е барабанист на най-известния „оркестър“ в държавата, та толкова ли нямате реална преценка и адекватна самооценка. Нямате, очевидно сте се самозабравили и сте подценили публиката, не само българската, а и международната. Все пак фестивалът „Нова вълна“ е голяма топка!

Невена се отказа и от конкурса в Сочи, уж била на инжекции, уж била болна, но ние й знаем номерата от преди година и сме склонни да вярваме, че ядосана от ниските оценки на журито сама е теглила една майна на „посредствените“ им разбирания, които не могат да надскочат сегашното и да погледнат в бъдещето. Там, където всякакво съчетание с родния фолклор е възвишено изкуство. (Гафът с обърнатото българско знаме остана почти незабелязан на фона на изпятото по „извънмерен“ начин произведение от родната певица!)

Невена, приятелски към теб – не бъде толкова сръдлива и промени творческия си път. Откъсни се малко от влиянието на „групата на групите“ и спри малко с конкурсите, тази форма на тирания върху изкуството, превърнала го в спорт. Пък и не е нужно на всяка цена да си „top of the pop“, особено, ако не си се потрудила достатъчно за това. Понякога стига само да обичаш това, което правиш и то само ще ти покаже пътя. А ако все пак решиш да се пробваш отново с конкурси, намери нещо по-оригинално, защото толкова ни разстрои, че всички бързаме към тоалетната.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg