Тереза Мей – новата Желязна лейди с шантави обувки

0

След като болшинството от гласувалите на референдума на 23 юни британци избраха излизане на страната от ЕС, Дейвид Камерън подаде оставка. Това наложи и избирането на негов наследник. На 13 юли Камерън ще депозира официално своята оставка пред Елизабет II на визита в Бъкингамския дворец. Пред кралицата той ще препоръча Тереза Мей да поеме поста премиер, което ще я натовари със задачата да състави чисто нов кабинет.

Коя е Тереза Мей?

Сравняват консерваторката с Маргарет Тачър по размах на действията. Визуално новият министър-председател на Великобритания има прилики с настоящия германски канцлер Ангела Меркел. Едно е ясно – Островът ще бъде управляван от нова Желязна лейди!

Тереза Мей - новият премиер на Великобритания

59-годишната Тереза Мей е изправена пред нелеката задача да преведе Великобритания през Brexit – най-мащабното изпитание не само за Великобритания, но и за Евросъюза.

Това няма да е никакъв проблем за Тереза Мей. Тя има опит да бъде в центъра на политическите вихрушки. Тайфунът с нежно име вече 6 години изпълнява функцията на вътрешен министър. Тя ще остане в историята на Обединеното кралство със своята твърда политика срещу нелегалните имигранти. Направи нужните реформи в полицията, така че да се изправи за предизвикателства на организираната престъпност и тероризма още по-подготвена. Политически анализатори твърдят, че на общонационалното допитване е гласувала страната да остане в ЕС не по убеждение (Тереза Мей е евроскептик), а поради вярност към Дейвид Камерън.

Тереза Мей - новият премиер на ВеликобританияНовият премиер на Великобритания е от Ийстбърн, Южна Англия. На 1 октомври тази година Тереза Мей ще навърши 60. Вече 36 години е омъжена за банкера Филип Джон Мей. Двамата нямат наследници. Съпругът ѝ е човекът, който я подкрепя при загубата на родителите ѝ, което се случва в много кратък период. Бащата на Тереза Мей загива при тежка катастрофа, а майка ѝ не преживява загубата му.

Кариерата си Тереза Мей започва като банков служител, въпреки че е завършила география в Оксфорд. Влизането й в голямата политика е през 1997 г., когато е избрана за депутат. Пет години по-късно става и генерален секретар на Консервативната партия. В правителства в сянка също е заемала ключови и отговорни постове.

Тереза Мей - новият премиер на ВеликобританияНовият британски премиер търпи упреци за своята прекалена студенина на характера. Нейна страст са екстравагантните обувки – често са в животински шарки (леопардови, зеброви) или пък в много ярки цветове. Преди 4 години ѝ откриват диабет, от тогава Тереза Мей е на инсулинова терапия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg