Спешно! Училищен дрескод!

0

Какво бихте си помислили, ако видите млада тийнейджърка да крачи бодро към училище омацотена щедро във вечерен грим? Че в главата й никнат бурени или щъкат буболечки. А какво бихте си помислили, ако видите същата млада госпожица да размахва гордо модна дамска чанта… пак на път за училище? Че вероятно тя телом отива, но духом е на съвсем друго място. Няма раница, няма и учебници, най-много някаква вехта тетрадка по Фсичкология….

Училищен дрескодАко не беше тъжно, би било цветно и забавно. Подобна „естетична” гледка може да нахрани сетивата ви пред голяма част от нашенските школа. Какво правят такива деца в класните стаи? Учат ли? Кой ги допуска да влязат през входа? Започвам да изпитвам носталгия по онези години, когато проверката беше двойна – за униформата, за чистите обувки, изрязаните нокти, а една учителка по математика ни бъркаше и из ушите. В онези години, когато училището беше нещо като родината – свято място, беше Храм.

Тази гледка е едно Недоразумение. Едно недоразумение, родено от сблъсъка на предполагаемото чувство за респект към училищната институция и очевидната липса на адекватно възпитание от страна на родителите.

Училищен дрескод

Това недоразумение има дъх и аромат на мухлясала чалга с всичките й измерения и отровни пориви – безхаберие, безграмотие, бездушие, безпринципност, безценностност, безмозъчност, безкултурие. Липсата на естетика в живота ни е болезнено явна, тя ни удря яки крошета непрестанно и навсякъде.

Спешно! Да се въведе задължителен дрескод в училищата, където няма изисквания за униформи!

Положението следва да се оформи законово, а всяко учебно заведение само да преценява какво да включва този училищен дрескод. А наказанията нека бъдат най-вече за родителското тяло, солени и още по-солени глоби, защото отровната чалгарска поведенческа драма идва именно от тях. Родител, който пуска детето си в не само неприличен, но и в неестетичен вид на училище, директно заявява своето отношение към образованието, тоест липсата на каквото и да е отношение.

Училищен дрескод

Всеки училищен дрескод има следните достойнства: окуражава учениците да се изявяват с академичните си постижения, не с вида си; създава благоприятна творческа среда; влияе положително на дисциплината и най-вече е израз на гордост за принадлежност към определено училище.

Представете си един триъгълник, в който както знаем, сборът от ъглите винаги е равен на 180 градуса. Следователно, колкото по-тъп става един ъгъл (родители), толкова по-остри застават другите два (общество и училище). Колкото по-затъпяващо е поведението на родителите чрез техните деца, толкова по-остра и безкомпромисна следва да е реакцията на обществото и училищната институция. За да стане този триъгълник равностранен, за да градим наследство от индивиди, а не да пълним люпилнята с роби на глупостта и пошлостта.
Може би ще Ви бъде интересна и темата – Смартфонът в клас – разделение между поколения

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg