Шенген – българският мираж

0

Така и не налучкахме вярната формула на рекламните кампании! Неотдавна върху рекламната стратегия за туристическо лого и брандинг на страната упражняваха чувството си за хумор и хаплива ирония знайни и незнайни автори, критици и граждани в социалните мрежи.

Същите реакции сега предизвика и Националната кампания “България в Шенген“, която започна с фал старта на рекламен клип, издържан в стилистикатата на соц-рубриката в БНР „Дела и документи“.

На фона на тържествените звуци от „Рапсодия Вардар“ се появяват лицата на млади и стари българи, на жени-воини, мъже-полицаи, фолклорни танцьорки, миньори, спортисти, цигулари, младоженци. Всички тези „днешни българи“ само с лицата, погледите и усмивките си би следвало да умилостивят коравосърдечната Европа и тя тутакси да ни приеме в Шенген.Шенген, реклама

„Приемането на България в шенгеското пространство вече е казус на историческата и морална справедливост“,

настоява дикторският глас зад кадър. От система за сигурност и политическа цел Шенген се превръща в морална категория, в нещо като национален идеал.

В духа на комсомолската правда и Отечествения фронт българите се обединяват вкупом зад каузата Шенген и чакат всеки момент пред нас да блеснат житата, окъпани от топъл дъжд.

Шенген, реклама„Равни сме по задължения, но не и по права“, „Ние не сме европейци втора ръка и никога не сме били“,

продължава настойчивият глас зад кадър, чийто трели преливат с бяло-зелено-червеното на националния трибагреник – все в ляво на кадъра, разбира се, близо до сърцето.

И ето, очертава се вече и класовият враг – лошата, неблагодарната и несправедливата Европа, давеща се в икономическо охолство, буквоядни директиви и необяснима федеративна скука, която само се чуди как да изолира извън Шенген почтените и работливи българи. И нищо, че жива полицейска сила и кучета пазят браздата ни с Турция в 21 в. Нищо че сирийските бежанци се разхождат из страната ни като в Авраамов двор.

Нищо, че дни наред нямахме представа дали бившият шеф на ДАНС е напуснал страната. Нищо, че всеки по- оправен престъпник напуска необезпокоявано пределите на България, преди да влезе в сила присъдата му. Нищо, че няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта в тази държава. Нищо, че контрабандата /с или без рекламни клипове/ е неовладяема. Нищо, че три години по-късно ние нямаме никаква идея кой извърши терористичният акт в Бургас, който по чудо се размина само със 7 жертви.

Всичко това е без значение! Важното е по кубрат-пулевски „да продължаваме напред, защото сме българи“ и никога да не ни напуска патосът на някогашното малко чавдарче, което „родината свободна обича като своя майка родна“.

„Не искаме благодарност, искаме справедливост“,

декламира гласът от клипа. И предполага, че справедливостта, априори ни се полага, без с нищо да се заслужава.

И накрая, ако това е клип, направен с европейско финансиране, който по същество насажда антиевропейски и дори националистически настроения в България, значи е логична поанта на всички причини, поради които Шенген просто ще си остане българският мираж.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg