Политическата зависимост на „независимия“ съд

0

Докато четях поредната гротескна новина във връзка с илюзорната съдебна реформа, споменаваща Христо Иванов, сърдиткото Радан, агресивния физкултурник Цветан, безсмислието, наречено протест и живия монумент на култа към политическата личност Бойко Борисов ме присви стомаха и тутакси се озовах в стаята за отдих – тоалетната в службата ми, с нескромна цел. Със сигурност не бях и няма да съм единствен в спонтанното ми желание. Тези новини и политическата обстановка в цялост трябва да се четат и абсорбират на „вечната седалка“. По подходящо място от нужника няма, особено ако хората са толкова обезверени и погнусени, че чак разстроени.

За каква политическа диария обаче говорим само. Шуробаджанащина да го наречем, не би било достатъчно. По-скоро тук става въпрос за идеологическата същност на политическата мисия в страната. Да си политик в България в никакъв случай не означава да служиш на страната, на народа си. Тук служиш на тесен кръг частни икономически интереси, които всъщност дирижират държавното поведение, социално-икономическия, културния и демографския път на България.

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Отхвърли я, след като министър-председателя на Република България открито напада висшия магистрат. Сами може да се досетим, че ясни обосновки за това решение няма, а просто желание за кадруване. Кадруване от #Кой? Естествено, че от ДПС, чието лоби и интереси са представлявани не от кой да е, а от Обвинител №1 Сотир Цацаров. Сега обаче, явно не е само Сотир, който лобира. Всичко беше предрешено от Политик №1 – Бойко Борисов.

Още по-спорен обаче, е изборът на почти сигурния нов съдебен министър Екатерина Захариева. Човек, който има толкова общо с правосъдието, колкото госпожа Бъчварова със силовото министерство, колкото Валери Божинов с футболната топка, колкото Криско с музиката. Ако не знаете обаче, дамата имала богат административен опит и била изключително мотивирана да направи „реформата на реформите“. Пази Боже! Дружката на „президента“, екс зам.-министър на регионалното развитие при управлението на същия, Главен секретар на същия този „президент“, екс зам.-министър  и министър на регионалното развитие при служебното правителство на Марин Райков, после заместник министър-председател и министър на регионалното развитие в служебното правителство на Близнашки. Пъстра визитка, богат административен опит. Така като гледам, спокойно може да обходи всички министерства и да прави и там „реформата на реформите“. Очевидно е, че е подходяща и удобна за всяка една позиция, за всяко едно ведомство. Нищо, че е приближена на кръга „Капитал“ –  напред реформата е всичко, а какво цели, кой я поръчва и кой всъщност е истинският „самодържец“ ни остава да разберем, а най-малкото да гадаем.

Фактите обаче, са безспорни и сочат единствено и само към болния политически организъм, представляващ две шепи келнери и сервитьорки, които бързат, ли бързат да вземат поръчката, да си заслужат бакшиша, потупването по рамото.

Съдебната история от последните седмици е поредния акт на управленска дефекация над равнодушния и приспан от „коледната“ магия клет народ. И всичко е толкова нагло и очевадно, че той дори не иска да си пуска водата.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg