Не стреляйте по пианиста

0

Оригинално решение взе тази седмица общината в Пловдив. В бай ганьовския стремеж на всяка цена „да не се изложим пред чужденците“ общинарите разделиха Пловдив на А, В и С-зони и отсякоха: само дипломирани музиканти могат да свирят по улиците на А-зоната – централната улица и Стария град. Музикантите, които не са дипломирани, но все пак са участвали в конкурси и форуми, отиват в по-далечния център на В-зоната. А тези, които обичайно си пеят в банята и само съседите им от блока ги слушат, ще музицират единствено в междупанелните градинки на „Кючук париж“ или друг отдалечен квартал, където отчаяно ще се надвикват с кучешкия вой, с тропота на ромските каруци и с клаксоните на разярените шофьори.

улични музиканти зонирани в Пловдив

За всички улични музиканти се предвиждат баджове със снимка – за улеснение на контролните органи на общината. Не става ясно обаче по какви критерии общинарите ще контролират музикантите. Достатъчно ли е музикална диплома от средно училище или консерваторията е задължителна? Участие в „Като лъвовете“ и „България търси талант“ стига ли или е необходима минимум трета награда от Мартенски музикални седмици?

улични музиканти зонирани в Пловдив

А как ще обучим контрольорите – те ще трябва ли да могат поне да разчитат партитурата на „Пръстена на нибелунга“ от Вагнер или само да умеят да пишат ключа сол е напълно достатъчно, за да контролират качеството на музикалното изпълнение? Дали пък да не се съставят актове за лош музикален пърформанс? Или да се въведе изискване уличните музиканти да издават касови бележки? Или да плащат на общината всекидневен данък върху сумата в шапката?

улични музиканти зонирани в Пловдив

Замисълът на местната власт е по този начин Пловдив да смае със завидна музикална грамотност и ценз чуждестранните гости, които ще посетят града през 2019 г., когато той ще е европейска столица на културата. И внезапно престава да е важен фактът, че градът бе избран за такава именно заради спонтанната си, неповторима, уникална и неконтролирана до сега от никого артистична атмосфера. Атмосфера, в която се разтваряш, поглъщаш с всичките си сетива, вдишваш с всичките й цветове и аромати. Старият град с рисуващите деца по тротоарите, с уличните трубадури, с 200-годишната латерната, със занаятчийските дюкянчета, с необятното чувство за свобода, с усмивките на хората правят Пловдив неповторим европейски град. А не осакатен артистичният дух, преследван и прекършен от безброй рамки, регламенти и нормативи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg