Пази боже сляпо да прогледа

0

За голяма част от учениците, държали матури преди по-малко от месец, се чувствам длъжен да кажа, че „Пази боже сляпо да прогледа“ е разказ от българския писател, адвокат, общественик и организатор на туристическото движение в България Алеко Константинов. И тук изобщо няма да Ви говоря за него. Заглавието е една камуфлажирана легатура, метафора към открития преди ден паметник в центъра на София, на цар Самуил.

Самуил, цар български

паметник на цар Самуил в София, сн. Ангел Хубев

Самуил – цар български!

Изключително подразнен и обезпокоен съм от този факт на изкуството, и от това как шепа „псевдо“ „интелектуалци“ устно и вулгарно искат да пренапишат славната българска история, която, съгласете се, в наши дни е всичко, което имаме.

Не съм историк и няма да ровя в миналото на царя. Няма да търся и да питам дали всъщност няма арменски корени в родословието на Самуил по майчина линия. Този велик държавник е българин до мозъка на 1000-годишните си кости и умира като такъв. Спорна личност за мнозина, за едните, които нарекох „псевдо“ „интелектуалци“ трагичен държавник заличил първата българска държава, за другите – символ на държавна отговорност, патриотизъм, героизъм в сложни времена за Първата българска държава, в каквито, впрочем живеем и към момента.

Ангел и демон, победител и пораженец, но никога безразличен! Митичен и специален и най-вече истински българин, който в продължение на половин век рамо до рамо с войската си удържа ударите на най-могъщата Византия и все пак дълбоко в съзнанието на българите стои именно положителният образ на трагично загиналия български цар.

Притеснително и все пак характерно българско е да наториш всичко хубаво, ей така, защото си лайновоз, защото се чувстваш всезнаещ, защото си дребна душа, защото ти плащат.

Вън от съмнение е, че точно такива добре планирани обществени скандали отвличат вниманието на народа от задълбочаващите се политически и икономически проблеми. А кой има интерес от това? Политическата върхушка, разбира се, която забърсва изпотеното си чело, въздъхва с тон на облекчение и запретва ръкави за нови схеми, за нови машинации.

Интересно е, че тази политическа клоака е изградена все пак от българи, изключвайки една партия от това твърдение. Тези българи не си поплюват. Абсолютно спокойно могат да затрият цялата история. Да я принизят, пренапишат и омаловажат само и само да бъдат оставени на спокойствие да разиграват евтиния си куклен театър.

Какво ли положително за себе си нещо са свършили в деня на отркиването на паметника? Какви ли още капани са заложили?

Българинът обаче помни, вчера се видя, че помни и почита най-малко в последните 1000 години. И един ден ще Ви бъде потърсена сметка, ще бъде търсена сметка и на онези „псевдо“ „интелектуалци“, разбиращите, платените да пренаписват историята. Слепците, които имат очи без пламък, които гледат и не виждат по далеч от носа и портфейла си. Хора, които не гледат на скулптурата като на цялостно произведение, подчинено на художествената интерпретация на съответната тема. „Незрящи“, които видяха светещите очи и то посред бял ден, без дори да изслушат твореца за смисъла, вица в художествената същност и посланието.

За тях то е купчина метал със смразяващ поглед, нарекоха го зъл, свиреп, а той е сериозен, фанатизиран българолюбец, целеустремен и бранещ родината.

Нека господин Хайтов направи макет или дори паметник на Лютви Местан, тогава погледът ще бъде лукав, ехиден, ще се появи и усмивка, нека направи и на господин президента на Република България (ще му е нужно страхотно въображение), онзи, който откри паметник на американските бомбардировачи, сринали до основи София, тогава ще имаме един послушен поглед, овчедушен, кротък, тогава господата „псевдо“ „интелектуалци“ да са доволни, но сега замълчете и се наведете доземи, защото някой ще ви търси сметка. Рано или късно!

Поклон пред Самуил – цар български. И се замислете дали и за други, освен Василий II не е подходящо да бъдат наричани българоубийци.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg